Dit saunahotel opent in 2025 en hoopt met restaurant op een Michelinster

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
Op 17 mei gaat de bouw van het nieuwe Hotel Berendonck in Wijchen van start. Het gaat nog wel even duren voordat het klaar is: de opening van het hotel op het terrein van Thermen Berendonck staat gepland voor 1 maart 2025. Wel heeft het hotel al grootse ambities, meldt de Gelderlander.

Fabian Dolman, de directeur van moederbedrijf Thermen Resorts, geeft aan dat op 17 mei de symbolische start van de bouw begint. Dat gebeurt niet met de eerste paal of steen, maar met de kelder. Dolman zegt dat dit een prefab is, vooraf klaargemaakt. Daarmee kunnen zij snel een grote sprong maken in de bouw.

Toch zal de constructie van het hotel nog twee jaar duren. Het hotel komt te staan op de plaats waar werknemers nu kunnen parkeren. Dolman geeft aan dat zij vooralsnog op 1 maart 2025 mikken maar dat dit afhankelijk is van de omstandigheden, zoals het weer.

Vertraging

Voorheen was de hoop dat het hotel al eerder kon openen, aan het eind van dit jaar. Door de coronapandemie is dit uitgesteld. Het was onrustig in de bouwwereld en ook bouwmaterialen waren erg duur. Dolman zegt dat zij daarom de tijd hebben genomen om een goede deal te vinden. Deze week zijn alle contracten ondertekend.

Groene omgeving

Omdat het hotel in een natuurgebied komt, de Berendonck, zijn er afspraken gemaakt met de gemeente. Ook is de plaatsing van het stuk kelder misschien wel één van de meest omstreden bouwmomenten in de recente Wijchense geschiedenis. De gemeente heeft voor lange tijd geprobeerd om de komst van het hotel de voorkomen. Die zou niet goed passen in de groene omgeving van het natuurgebied.

Toen veranderde het standpunt van de gemeente. Die vond dat het toerisme in de regio wel een oppeppertje kon gebruiken. Dat zou goed kunnen met de komst van een nieuw hotel. Vervolgens deed Dolman meerdere beloftes aan de gemeente en natuurclubs om de natuur intact te houden.

Zo is het hotel 50 meter verschoven. Dan kan een oude eik blijven staan. Ook heeft Thermen Resorts aangegeven dat er voor elke boom die zij kappen twee nieuwe worden geplant.

Het hotel wordt ook iets kleiner dan oorspronkelijk de bedoeling. Daar zouden in eerste instantie 114 kamers komen, maar nu worden dit er 103. Om de beleving te versterken wil Dolman twee restaurants openen. Zijn hoop is om met één hiervan een Michelinster te halen.

Door: Nationale Horecagids