Scheveningse pier krijgt geen woningen, maar mogelijk wel een nieuw hotel

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
De Scheveningse Pier gaat geen woningen krijgen. De eigenaar hield deze optie vorig jaar nog open, maar ziet hier vanaf. De plannen leidden tot veel kritiek onder bewoners, ondernemers en de Haagse politiek. Wel moet de Scheveningse Pier gered worden met extra voorzieningen. Zo denkt de eigenaar aan een hotel en ruimtes voor evenementen en cultuur. Die wil er een ‘place to stay’ van maken, waar mensen 24 uur per dag terecht kunnen. Dat meldt Omroep West.

Ondanks een onduidelijke toekomst, was het wel duidelijk dat de toekomst van de Pier ongewis is. Het verkeert in een zeer slechte staat en als er niets gebeurt is het bouwwerk in 2025 niet meer veilig voor bezoekers. De gemeente heeft aangegeven dat de Pier dan weer gesloten moet worden, zoals een aantal jaar geleden.

De gemeente stelt dat de investeringen die nodig zijn voor het behoud van de Pier geen optie zijn voor de eigenaar. De eigenaar is daarentegen wel bereid om een nieuwe pier te ontwikkelen en wil daarin investeren als het economisch haalbaar is. De gemeenteraad wou dat de eigenaar met een plan kwam voor de bestemming van de pier waarin ook bewoners, ondernemers, bezoekers en andere betrokkenen worden meegenomen.

Vragenlijsten

Aan het verzoek van de gemeenteraad is gehoor gegeven. De afgelopen zomer heeft een onderzoeksbureau online vragenlijsten uitgezet in de stad. De uitkomsten hiervan zijn vertaald naar ‘een aantal vertrekpunten voor de toekomst’. Dat schrijft wethouder Anne Mulder (VVD) aan de gemeenteraad.

Er bleek uit de onderzoeken dat niemand iets voelt voor woningen op de Pier. Daar had de gemeente zich al eerder tegen uitgesproken, want de Pier moet volgens de raad toegankelijk blijven voor iedereen. Daar sluit De Pier B.V. zich bij aan.

Hotel

Er was vanuit de raad ook verzet tegen de komst van een hotel, maar het is wel een optie waar de eigenaar naar kijkt. Die denkt dat er kansen liggen voor de zakelijke markt (congres in combinatie met hotel). Daarnaast denkt de eigenaar aan het toevoegen van cultuur, evenementen en educatieve functies.

Ook kwam in het onderzoek naar voren dat de meeste mensen naar de Pier gaan om uit te waaien en de zilte zeelucht te snuiven. Omdat dit de nummer één activiteit is, wordt dit ook meegenomen in het plan.

De komende tijd worden de plannen voor de Pier verder uitgewerkt. De verwachting is dat die in het najaar van volgend jaar klaar zijn.

Door: Nationale Horecagids