Bouw hotel cabaretière in Oisterwijk ligt stil vanwege stikstof

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
Op een stuk braakliggend terrein in het recreatiegebied van Oisterwijk is cabaretière en sociaal ondernemer Karin Bruers bezig met het bouwen van een nieuw hotel aan de Vennelaan. De rechter heeft besloten dat de bouw stil moet worden gelegd, minstens twee weken na de door het college nog te nemen beslissing op een bezwaar. Dit bezwaar was aangevoerd door de buren en gaat over het naastgelegen restaurant. Dit meldt Oisterwijks Nieuws.

De bezwaarmaker heeft nog geen gelijk gekregen van de rechter. Die stelde dat er afwijkingen zouden zijn in de bouw zijn ten opzichte van het bestemmingsplan. Daar ging de rechter niet in mee. Daarnaast verwacht de buurtbewoner dat er een toename zal zijn van verkeer en parkeerdruk met de komst van het hotel. Volgens de rechter is er onvoldoende onderbouwing voor de nadelige gevolgen. Zo waren er bezwaren tegen de fitnessruimte in het hotel, maar aangezien die enkel door gasten van het hotel gebruikt wordt is vervalt het bezwaar volgens de rechter. Daarnaast zijn er op het gebied van natuurbescherming geen bezwaren of zijn onvoldoende aangetoond.

Stikstof is een probleem

Waar de rechter wel een probleem is ziet, is het vrijkomen van stikstof tijdens de bouw. Daar moet een passende beoordeling over gemaakt worden, aangezien het hotel grenst aan een Natura-2000 gebied. Daarnaast moet een vergunning worden aangevraagd hiervoor. Volgens de rechter is dit genoeg reden om de bouw in ieder geval tijdelijk stil te leggen. De rechter stelt dat de gemeente de regelgeving omtrent stikstof heeft miskend en daarmee niet heeft voldaan aan een goede ruimtelijk ordening.

De provincie Brabant heeft aangegeven dat zij geen vergunning verlenen voor bouw waar stikstof bij vrijkomt. Dit doen zij aangezien het provinciebestuur vindt dat de situatie in de natuurgebieden verslechterd. De bouw van het hotel stilgelegd, zodat er eerst kan worden gekeken naar de te verwachten stikstofuitstoot. Het is niet bekend of de vergunning er dan vooralsnog gaat komen.

Door: Nationale Horecagids