Asielzoekers verhuisd naar Hotel aan de Linge in Kedichem

Door Redactie Nationale Horecagids
6 min
De afgelopen tijd hebben 58 asielzoekers verbleven in een noodopvang in Lexmond. Gistermiddag zijn zij rond 14.00 uur verhuisd naar Hotel aan de Linge in Kedichem. Daar kunnen de vluchtelingen tot uiterlijk 1 maart 2024 verblijven. Dit is zo afgesproken met de buurtbewoners, meldt RTV Utrecht.

Volgens de locatiemanager Marco van der Straten is de verhuizing op een goede manier verlopen. Hij geeft aan dat het allemaal rustig gegaan is en dat de asielzoekers inmiddels in het hotel verblijven. “Momenteel wennen zij aan de nieuwe omgeving”, vertelt hij tegen RTV Utrecht.

Het was in eerste instantie nog niet zeker of de vluchtelingen naar het hotel in Kedichem konden gaan. Er ontstond een meningsverschil tussen de eigenaar en de uitbaters van het hotel. De ondernemers in het pand wilden het hotel openstellen voor de asielzoekers, wat ook in overleg met is besproken, die hen vervolgens groen licht gaf. De eigenaar van het hotel ging hier tegenin en spande een kort geding aan tegen de komst van de vluchtelingen. De rechter oordeelde dat de asielzoekers gewoon welkom zijn in het hotel.

Getroffen maatregelen

Om eventuele onrust in het dorp te voorkomen, zijn er voor de komst een aantal maatregelen getroffen. Van der Straten legt uit dat dit altijd in overleg gaat met de politie. Een onderdeel daarvan is dat de exacte aankomsttijd van de asielzoekers niet bekend is gemaakt. Daarnaast geeft de locatiemanager aan dat zij de sociale media zorgvuldig hebben gemonitord om het sentiment over de komst te peilen. “Je wilt voorkomen dat er meteen onrust ontstaat als ze aankomen”, vertel hij.

De komende dagen kunnen de asielzoekers wennen aan de nieuwe omgeving. Die reageerden volgens Van der Straten positief op de locatie. “Het is natuurlijk een mooie locatie, mooier dan waar ze in Lexmond verbleven.” Hij geeft aan dat zij de komende dagen kunnen gebruiken om de omgeving verder te verkennen.

Noodopvang in Lexmond

De asielzoekers zaten voorheen in een noodopvang in Lexmond. Daar verbleven zij voor enkele maanden. In eerste instantie waren de bewoners verdeeld over de komst van de vluchtelingen. Dit sloeg snel om: lokale kappers kwamen vrijwillig knippen, andere inwoners hielpen mee met taallessen of gingen een rondje met ze wandelen. Een vrijwilliger uit Lexmond stelt dat de bewoners eerst de kat uit de boom keken, maar het al snel ‘prima’ vonden.

Door: Nationale Horecagids