Uitspraak rechter: hotel Kedichem wordt toch opvanglocatie voor 60 vluchtelingen

Door Redactie Nationale Horecagids
6 min
Hotel aan de Linge gaat vanaf 1 maart dienen als opvanglocatie voor asielzoekers. Dat heeft de Utrechtse rechter besloten. De ondernemers in het pand zijn blij met de uitspraak, die willen het hotel graag openstellen voor de mensen die het nodig hebben. De eigenaar van het hotel was het daar niet mee eens begon een rechtszaak. Het was een spannende ochtend in de rechtbank. Daar stonden eigenaar en huurder recht tegenover elkaar. Dit meldt RTV Utrecht.

De eigenaar van het hotel wordt door de rechter aangesproken: “Ik heb begrepen dat alles in het hotel startklaar staat voor asielzoekers, maar ú bent het daar niet mee eens, he?” Deze opmerking markeert het begin van een juridisch getouwtrek over het wel of niet gebruiken van het hotel als opvanglocatie.

De advocaat van de hoteleigenaar reageert door aan te geven: “Een vluchtelingenopvang is géén horecagelegenheid.” Omdat het hotel praktisch volgeboekt is voor de vluchtelingen, kunnen gasten hier niet meer overnachten. De advocaat wil het daar bijna bij laten en vindt het klare argumenten.

Voor 1 maart moeten de vluchtelingen de noodopvang in Lexmond verlaten. Op het moment dat het hotel niet opengesteld wordt voor hun, moeten die volgens een advocaat van de gemeente op straat gaan slapen. De advocaat geeft aan dat zij juist daarom zo blij waren met het aanbod van de hotelexploitanten.

Terras toegankelijk

De vraag heerst hoe het hotel verder gaat functioneren. Wordt die volledig opengesteld aan de vluchtelingen of kunnen reguliere gasten het hotel nog bezoeken na 1 maart. De hoteliers geven aan dat zij het hotel open houden, maar dat die volledig bezet is. Daarnaast blijft het terras ook gewoon open, zodat mensen hier een drankje kunnen doen.

Ingewikkelde zaak

Aan de ene kant heerst de asielcrisis. Aan de andere kant de huurovereenkomst. Het is een zware beslissing. Daarnaast is ook niet bekend wat de komst van asielzoekers doet met de inwoners van Kedichem. Er klinken verschillende geluiden vanuit de gemeenschap, die ongeveer 850 inwoners telt. De hoteliers geven aan dat zij overwegend positieve geluiden horen. De tegenpartij ziet wat anders: die geeft aan dat er pamfletten hangen met leuzen zoals ‘we steken het hotel in de fik’. “Dat lijkt me niet erg positief ingesteld.”

Oordeel rechter

Uiteindelijk, na een urenlange rechtszaak, komt de rechter tot haar oordeel. Zij zegt dat de bijna 60 asielzoekers in het hotel mogen verblijven. De reden daarvoor wordt volgende week bekend. Een woordvoerder van de rechtbank laat weten dat er een zogenoemd ‘verkort vonnis’ is uitgegaan, gezien de haast van de zaak. “De volledige motivatie van de rechter volgt waarschijnlijk volgende week.”

Door: Nationale Horecagids