Hotels for Trees en partners planten samen eerste bomen op Landgoed Zuylestein

Door Redactie Nationale Horecagids
6 min
In landgoed Zuylestein is Hotel for Trees deze winter bezig met haar hotelpartners en bebossingpartner Trees for All om de bebossing te herstellen in het gebied. Een groot deel van het bos in Leersum is tijdens de overstromingen in juni 2021 beschadigd geraakt. Daarom stak de stichting afgelopen vrijdag de handen uit de mouwen. De eerste 500 van 11.500 bomen zijn nu geplant. Dit meldt Hospitality Management.

Het was de eerste keer voor Hotel for Trees om helemaal zelf een bomenplantevement op te zetten sinds de start van het initiatief in de zomer van 2021. De Chief Tree Planting Officer, Floris Licht, vond het een bijzonder moment. Hij geeft aan dat zij al verschillende dagen hebben georganiseerd met hun partner Trees for All, maar dat het deze keer extra speciaal was omdat zij de organisatie voor het eerst geheel zelf hebben geregeld. Hij noemt de behaalde resultaten ‘fantastisch’ en geeft aan dat hij het mooi vindt de voortgang te kunnen volgen via de website. “Maar op een boomplantdag wordt pas echt zichtbaar wat voor impact we samen maken.”

Geen kamerschoonmaak maar geplante bomen

De hotelgasten van meer dan 140 partners in 20 landen hebben zich aangesloten bij Hotel for Trees. Zo wordt het herstel van het bos op Landgoed Zuylestein mogelijk gemaakt. De gasten kozen tijdens hun hotelverblijf kiezen om een boom te planten in plaats de tussentijdse schoonmaak van hun kamer. Hiermee wordt niet alleen een boom per kamer geplant, maar de hotels besparen hiermee ook op water, energie en schoonmaakmiddelen. Het levert dus een financiële besparing op, die de hotels omzetten in een donatie van een boom. Sinds de start van het initiatief zijn er al meer dan 100.000 bomen gedoneerd. Hiermee kan de stichting bijdragen aan 16 internationale bebossingsprojecten.

Overstroming Leersum

Het planten van de bomen is hard nodig op Landgoed Zuylestein. Op 18 juni 2021 werd het zwaar getroffen door een zogenaamde windval. Zware windstoten en hevige regenval zorgden voor een grote ravage in het bos in Leersum. Veel bomen waren omgewaaid of ontworteld. De bomen die nog stonden waren beschadigd. Vanwege veiligheid had de gemeente Utrecht een kapvergunning verleend. Nu kan het bos weer worden hersteld door de donaties van Hotels for Trees.

Hotels for Trees

Samen met partner Blycolin is Hotels for Trees in 2021 gestart met haar werkzaamheden. Daarvoor hebben zij diverse partners die hun ondersteunen. Het is een stichting met ANBI status, wat betekent dat de donaties aftrekbaar zijn van de belasting. Hotels for Trees is een organisatie zonder winstoogmerk. De donaties die zij ontvangen gaan naar Trees for All. Op lange termijn is het doel van de organisatie om vanaf 2025 minstens een miljoen bomen per jaar te planten.

Door: Nationale Horecagids