ABN Amro voorspelt goed jaar voor hotelsector

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Goed nieuws vanuit de ABN Amro. De bank voorspelt dat het aantal overnachtingen dit jaar weer boven het niveau komt van voor de coronapandemie. Deze verwachtingen stijgen boven die van eind vorig jaar uit. Daarentegen zijn de zorgen bij hoteliers nog niet verdwenen, zo meldt Hospitality Management.

De hogere kosten drukken namelijk nog steeds op de marges. Doorberekenen naar de gasten kan in beperkte mate. Hoteliers die de afgelopen tijd in duurzaamheid investeerden profiteren daarentegen van lagere kosten en een grotere aantrekkingskracht bij het publiek.

Duurzame hotels populair

Toeristen vanuit het binnen- en buitenland gaan weer op reis, merken hotels. Duurzame hotels zijn vooral gewild onder toeristen. Een nieuw en aantrekkelijk hotelaanbod en concept helpen ook. In veel steden zijn panden gebouwd of omgebouwd tot hotels. Het lijkt erop alsof de hoteliers corona achter zich hebben gelaten. In de cijfers van de ABN Amro is te zien dat de bezettingsgraad, kamerprijs en de opbrengsten per beschikbare kamer weer flink aan het stijgen zijn.

Vertrouwen hoteliers

Uit de peiling van de ABN bleek daarnaast dat hoteliers weer vertrouwen hebben. 44 procent van de hoteliers rekent dit jaar op een verbetering ten opzichte van 2019. In 2022 had ongeveer een derde van de hotels betere resultaten behaald dat voor de coronapandemie.

De bank stelt de ramingen voor dit jaar daarom bij. Naar verwachting stijgt het aantal hotelovernachtingen met drie procent. Dan komt deze boven de cijfers van 2019, wat voor veel hotels al het meest winstgevende jaar was sinds de eeuwwisseling. De verwachting voor 2024 is een groei van twee procent, stelt ABN Amro.

Door: Nationale Horecagids