Hotel Oranjeoord in Apeldoorn wederom failliet

Door Redactie Nationale Horecagids
6 min
Ondertussen is de curator kind aan huis bij hotel Oranjeoord in Hoog-Soeren. Eerst de coronapandemie, gevolgd door de oorlog in Oekraïne. Het hotel kan door de problemen het hoofd niet boven water houden. Nu is het hotel failliet. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Dit meldt de Ondernemer.

Onno Pel is de eigenaar van het hotel. Hij stapte naar de rechtbank om een faillissement aan te vragen. Dat is afgelopen vrijdag uitgesproken, dus nu is curator Bert Jansen de baas. Hij gaat op zoek naar een nieuwe uitbater. Op die manier wil hij zoveel mogelijk geld opbrengen voor de schuldeisers.

Stapel van problemen

Tijdens de coronaperiode heeft het hotel een zware klap gehad. Het bezoekersaantal liep enorm terug en nu dit weer een beetje op gang komt, kampt het hotel met problemen zoals een hoge energierekening en dure inkoop als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Als klap op de vuurpijl moet de coronasteun weer terug worden betaald aan de overheid. Jansen verwacht dat dit niet enkel het lot van het Oranjeoord is, maar dat andere horecaondernemers met hetzelfde lot zitten.

Ondanks het faillissement heeft de rechter bepaald dat het hotel nog open mag blijven. Dit gebeurt wel vaker, omdat een hotel dan aantrekkelijker is om te kopen. Daarnaast is het een meevaller voor de mensen die de komende tijd een kamer hebben geboekt in het hotel.

Vorige faillissementen

Het is niet de eerste keer dat het hotel failliet is gegaan. In 2005 is het Oranjeoord voor het eerst failliet verklaard, toen Gerrit van Leeuwen Hotels een faillissement aanvroeg. Toen de verkoopprocedure toentertijd al was afgerond, waarbij Chris Luken van Hotelbon het hoogste bod had, besloot Jansen de procedure opnieuw te doen. De bedrijfswoning van het Oranjeoord was per ongeluk mee verkocht, terwijl die niet tot de failliete boedel behoorde. Toen viel het oog niet op Luken, maar werd Derk Munnik de nieuwe hoteleigenaar.

Charme Hotels

Jansen werd echt kind aan huis in 2013, toen hij de verantwoordelijkheid kreeg over drie faillissementen onder de naam van hotel Oranjeoord. Het betrof de vennootschappen van Munnik. Die had onder druk van de bank het hotel al verkocht aan Charme Hotels. Die hadden geen last van de faillissementen en zo bleef het hotel lange tijd de Charme Hotels vlag dragen. Tot het hotel een jaar geleden zelfstandig verder ging volgens de curator. Nu is het vennootschap van Pel bankroet. De inventaris in het hotel is van een ander vennootschap, waar de curator geen zeggenschap over heeft.

Door: Nationale Horecagids