Frank Vogel moet 1,6 miljoen betalen voor akkefiet rondom nieuw Mariott-hotel in Amsterdam

Door Redactie Nationale Horecagids
6 min
Er lagen plannen op tafel voor een nieuw Mariott-hotel tussen de A5 en het Amsterdamse metrostation Isolatorweg. De bedoeling is dat het Harbour City Hotel in 2024 daar staat. Het hotel krijgt 599 hotelkamers. Mariott probeert hier ook de twee torens ‘Yin & Yang’ bij te betrekken. Maar al jarenlang woedt er een juridische strijd achter de schermen. Dit meldt Quote.

De hotelkolos moet op een stuk grond komen te staan ter grootte van twee voetbalvelden. Daarbij richt de hotelketen zich op de twee torens op het gebied ‘Yin & Yang’. Maar het gaat er niet zo ontspannen aan toe. De Haarlemse projectontwikkelaar Eddy de Kroes en Frank Vogel hebben al jaren ruzie over een bonnetje.

Hotelproject

De projectontwikkelaar, Ontwikkeladviseur, kocht zeven jaar geleden het stuk grond waar zij mochten gaan bouwen. De eigenaar, Jethro van Veen, had de intentie om hier een hotel neer te zetten. Uiteindelijk verkocht de eigenaar het project aan een projectontwikkelaar uit Haarlem, M7. Die raakten in geldnood, waardoor zij de bouwplannen niet door konden zetten. Daar kwam tot overmaat van ramp het overlijden van één van de twee eigenaren van het bedrijf bij. Dit was tevens de man van de overgebleven bestuurder. Om alsnog het bouwplan door te laten gaan, klopte de weduwe op de deur van investeringsmaatschappij Bérange, van Eddy de Kroes. Die zeiden toe op de plannen en financiële ondersteuning.

Overname Vogel

Zo gingen de projectontwikkelaar en de investeringsmaatschappij om de tafel zitten voor het realiseren van de bouwplannen. De bestuurder van M7 raakte in gesprek met Frank Vogel. Die zag een goede bestemming in het plan en besloot om alles over te nemen van de weduwe. Daar betaalde Vogel ongeveer 8 miljoen euro voor neer. Zo ontstond het idee voor een nieuw Mariott-hotel. Daarnaast verdween de investeringsmaatschappij uit het beeld.

Tegoed

De maatschappij verdween daarentegen niet volledig uit beeld. Volgens afspraken die gemaakt waren tussen M7 en de investeringsmaatschappij zou Van Veen nog 1,6 miljoen euro tegoed krijgen. Vogel gaf daar geen gehoor aan en Van Veen startte een rechtszaak.

Hoge gemoederen

Vogel vond dat De Kroes misleidende handelingen verrichtte. Hij stelde dat de weduwe van M7 degene moest zijn die de overeenkomst tekende in plaats van Bérange. De rechter gaf Vogel geen gelijk. Het hoger beroep had ook geen zin.

Uiteindelijk is de conclusie dat Vogel 1,6 miljoen euro moet betalen aan Van Veen. Daar komen de advocatenkosten van ruim 17.000 euro bij op. Bérange komt er goed mee weg en wordt gevrijwaard.

Beide partijen zijn niet bereikt door Quote voor een reactie. Bérange belde niet terug en ook Vogel was niet bereikbaar voor commentaar op het incident.

Door: Nationale Horecagids