Na veertig jaar heeft kasteelhotel De Havixhorst nieuwe eigenaren

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
Er komt na veertig jaar een nieuwe kasteeldame en -heer voor De Havixhorst in De Schiphorst. Fleur Holterman en Chris Wijland nemen het kasteelhotel over van Wijland’s vader, Jos Wijland. Dit meldt Misset Horeca.

De 32-jarige Chris Wijland is opgegroeid op het terrein van het kasteel. Daar woonde hij lang samen met zijn ouders in een woning op het terrein van De Havixhorst. Tegenwoordig woont hij op die plek met zijn 23-jarige vriendin.

Van mening veranderd

Eigenlijk heeft Wijland altijd hard geroepen dat hij het kasteelhotel nooit zou gaan overnemen, omdat hij zag hoe hard zijn vader moest werken. Toch is hij sinds begin dit jaar de eigenaar geworden van het Chateauhotel en -restaurant, dat op de grens van Overijssel en Drenthe ligt in de buurt van Meppel. Wijland benadrukt dat dit zijn eigen keuze is geweest en dat hij niet is gepusht door zijn vader.

Waarom neemt Wijland de zaak dan toch over? Naar eigen zeggen komt dit doordat hij nu pas goed op waarde kan schatten wat zijn vader heeft gecreëerd. Ineens zag hij zijn rol daarin wél in. Nog tijdens zijn opleiding riep hij tegen zijn vader dat hij het tóch wel zou gaan doen.

De Havixhorst eigen gemaakt

De afgelopen vijf jaar heeft Wijland De Havixhorst volledig zijn eigen gemaakt. In die tijd leerde hij Holterman kennen, die naast haar opleiding aan de hotelschool van Stenden University in Leeuwarden een bijbaan had op De Havixhorst als gastvrouw en front office medewerker.

Officiële overname

Hoewel De Havixhorst al sinds 1 januari formeel is overgedragen aan Wijland en Holterman, werd het stokje officieel overgedragen op 7 mei. Dat is de dag waarop Jos Wijland exact veertig jaar geleden zijn eerste gasten ontving.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer