Ongedierte houdt zich schuil in hotelkamers tot er weer een bloedmaaltijd is

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
Een klein diertje van circa 5 mm lang verstopt zich in hotelkamers en wacht rustig af tot er een bloedmaaltijd langs komt. Het gaat om bedwantsen. Deze parasiteren op mensen en kunnen tot een jaar zonder hun ‘maaltijd’. Dit meldt Hospitality Management.

Het is niet makkelijk om bedwantsen te vinden. De beestjes verstoppen zich in de naden van matrassen, in stopcontacten of achter het hoofdbord van een hotelbed. Pas als er een ‘maaltijd’ in de buurt is, zoals een hotelgast, komen zij weer tevoorschijn.

Hoe komen ze binnen?

De meest voorkomende manier waarop bedwantsen in onze omgeving binnendringen is door onszelf. Mensen zijn reislustig en gaan geregeld op pad. Zonder te weten worden bedwantsen door middel van onze koffers of kleding meegenomen. Overigens kunnen de beestjes ook door vintage meubels onze leefomgeving binnendringen.

Voorkomen van bedwantsen

Voor hotelpersoneel is het belangrijk om getraind te worden om de beestjes te herkennen. Hoe eerder de bedwantsen worden ontdekt, hoe beter. Het is daarom belangrijk om de controle tot een dagelijks onderdeel van de schoonmaak te maken.

Daarnaast is het aan te raden om een duidelijke procedure te hebben voor medewerkers zodat zij weten wat zij moeten doen als gasten klachten hebben over de beestjes.

Herkennen van de beestjes

Het belangrijkste signaal dat er bedwantsen in een hotelkamer zijn, is dat er bloedvlekjes op de lakens en het beddengoed zitten.

Als een hotelgast gebeten is door een bedwants, dan lijkt de bult op een muggenbult. Waar een bedwants zich echter mee onderscheid, is dat het beestje vaker bijt. Hierdoor ontstaan er meerdere bultjes die dichtbij elkaar liggen, bijvoorbeeld drie stuks.

Bedwantsen geven een misselijkmakende zoete geur af als de plaag groter wordt.

Wat doen bij een bedwants?

Zodra het beestje ontdekt is, is het belangrijk om niets uit de besmette kamer te halen. Hierdoor neemt de kans toe dat de bedwants zich verplaatst naar een andere kamer.

Wat je wel moet doen, is zo snel mogelijk contact opnemen met een professionele ongediertebestrijder.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer