'Passagiers van cruiseschip Zaandam zo snel mogelijk naar huis'

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min
Passagiers aan boord van het cruiseschip Zaandam die voldoen aan de Amerikaanse richtlijnen om te mogen reizen, vliegen na aankomst in Fort Lauderdale zo snel mogelijk naar huis. Dat gebeurt grotendeels met chartervluchten. Dit staat in de verklaring van rederij Holland America Line. Aan boord bevinden zich negentien Nederlanders.

De ongeveer 45 passagiers met milde ziekteverschijnselen blijven in isolatie aan boord totdat ze zijn hersteld en mogen reizen van de Amerikaanse autoriteiten. Er zijn ook bijna tien coronapatiƫnten aan boord die onmiddellijke zorg nodig hebben, zij kunnen worden behandeld door medische teams zodra het schip mag aanmeren in Florida.

Het is nog niet duidelijk tot welke categorie de Nederlandse opvarenden behoren. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er woensdag geen contact is geweest met de groep Nederlanders, omdat het schip zich op volle zee bevindt. De Nederlandse ambassade verleent de Nederlanders bijstand.

Aan boord van de Zaandam zijn vorige week vier opvarenden overleden, onder wie een Nederlander. President Trump maakte woensdag bekend dat hij Amerikanen, Canadezen en de Britten zal evacueren. De Zaandam en het assisterende cruiseschip Rotterdam verwachten donderdagochtend aan te komen aan de grens van Amerikaanse wateren en zullen daar wachten op toestemming om verder te kunnen varen.

Door: ANP