Cruiseschip Zaandam zoekt bestemming

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min
President Orlando Ashford van de Holland America Line (HAL) zegt dat zijn bemanningen "de klok rond" werken om "een bestemming te vinden" voor het Nederlandse cruiseschip de Zaandam. Het schip ligt voor de kust van Panama. Meerdere personen aan boord zijn besmet met het coronavirus, vier mensen zijn eerder overleden.

Zaterdag zijn honderden passagiers zonder aantoonbare klachten verhuisd naar de Rotterdam, beide schepen zijn van HAL. "Het belangrijkste is isolatie, of je nu beperkt bent tot Zaandam of Rotterdam. De beste manier om je gezondheid te beschermen is isolatie terwijl we werken aan het vinden van een bestemming waar u van boord kunt gaan en naar huis kunt terugkeren", aldus Ashford in een video die door HAL op sociale netwerken is gepubliceerd.

De Zaandam vaart waarschijnlijk richting de haven van Fort Lauderdale, in Florida, in de VS. Volgens de Panamese autoriteiten keert de Rotterdam terug naar San Diego, waar het schip vandaan kwam. Burgemeester Dean Trantalis van Fort Lauderdale zei zondag dat het aanmeren van de Zaandam bij zijn stad nog geen uitgemaakte zaak is. "De Amerikaanse kustwacht en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid moeten eerst een plan opstellen om onze gemeenschap te beschermen", zei hij op Facebook en Twitter.

Over de identiteit van de overledenen is niets bekendgemaakt. Er zijn twintig Nederlanders aan boord.

Door: ANP