Hotelbranche voelt de gevolgen van coronavirus

Door Redactie Nationale Horecagids
7 min

De hotelbranche in Nederland begint de gevolgen van het coronavirus nu echt te voelen. Zo is in Amsterdam sinds het eerste coronageval in Nederland bekend werd het aantal boekingen met dertig procent gedaald. Veel hotels zetten nu werktijdverkorting in of verlengen contracten van werknemers niet meer om de klappen op te vangen. Dit meldt de NOS.

 

 
Koninklijke Horeca Nederland, de landelijke belangenorganisatie van de hotelbranche, maakt zich grote zorgen over de impact van het coronavirus, maar stelt tegelijk vast dat er van paniek nog geen sprake is. Op dit moment zijn de gevolgen vooral merkbaar in Amsterdam, Rotterdam en Noord-Brabant.
 

‘Het is een bloedbad’

 
De hoteliers die aan het woord komen draaien er niet om heen. Zo zegt manager Nico Evers van het Amsterdamse Jakarta-hotel: “De Amsterdamse beurs is een bloedbad en bij ons is het niet anders.” Roel Dusseldorp, algemeen directeur van Hotel New York in Rotterdam en daarnaast voorzitter van de Rotterdamse Hotel Combinatie, stelt vast dat er momenteel meer telefoontjes gaan over annuleringen dan nieuwe reserveringen. 
 

Ontslagen, werktijdverkorting en vakantiedagen

 
Zowel Evers als Dusseldorp slaan ontslagen niet uit. Vooralsnog proberen ze dat te voorkomen door werktijdverkorting in te zetten en mensen te stimuleren nu vakantiedagen op te nemen. Daarna zullen ze overstappen op het niet meer verlengen van contracten die aflopen. Dusseldorp:  “Werknemers met proeftijd zijn op een verkeerd moment binnengekomen. Dat is heel spijtig.”
 

Persconferentie Rutte

 
Niet alleen in de twee grootste steden van Nederland voelt de hotelbranche de gevolgen van de coronacrisis, dit geldt ook zeker voor Noord-Brabant, de plek waar tot nu toe de meest verregaande maatregelen in verband met het virus zijn genomen. Met name de persconferentie van afgelopen maandag die werd gegeven door premier Mark Rutte en RIVM-directeur Hans Brug mist z’n uitwerking niet in de Zuid-Nederlandse provincie. Volgens de Tilburgse horeca-ondernemer Tim Wijdemans worden sindsdien veel grotere bijeenkomsten en evenementen geannuleerd, en dat heeft automatisch ook weer gevolgen voor de bezetting in de hotels. “Waar we een week geleden als branche dachten dat het wel meeviel, zie ik nu dat dit voorlopig nog niet klaar is.”
 

Restaurants gaan nog goed

 
De restaurants in Nederland merken momenteel nog niet al te veel van het coronavirus. Volgens de directeur van de KHN, Dirk Beljaarts, zijn hotels vaak de graadmeter van wat er nog meer komt. Dat zou dus betekenen dat de kans groot is dat ook restaurants in de nabije toekomst de gevolgen van het coronavirus zullen gaan merken.
 
Door: Nationale Horecagids