Airbnb-verhuur verdubbeld in Utrecht

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min
UTRECHT - Het aantal via Airbnb geboekte overnachtingen in Utrecht is vorig jaar bijna verdubbeld tot 156.000. Dat blijkt uit een analyse van Hotelschool The Hague en vastgoedadviseur Colliers International. Het historische centrum is de populairste bestemming binnen de Domstad. Een op de drie van de Airbnb-woningen in Utrecht wordt volgens de onderzoekers verhuurd door mensen die meerdere accommodaties aanbieden.

Ook in Amsterdam, met inmiddels 2,1 miljoen overnachtingen veruit de populairste Nederlandse stad op het platform, wordt 38 procent van de kamers en woningen aangeboden door 'hosts' die meerdere woningen verhuren. ''Dit is een indicatie dat een deel van het aanbod wordt verhuurd door professionele partijen'', stellen Collier en de hotelschool.

Zowel in Amsterdam als in Utrecht is het verplicht dat mensen die hun woning verhuren aan toeristen er zelf hun hoofdverblijf hebben. Maar er zijn ook bemiddelaars die de verhuur regelen voor meerdere particulieren. Dat mag, mits een woning niet te vaak wordt verhuurd. Nu mag dat nog zestig dagen in Amsterdam en Utrecht. In de hoofdstad wordt het maximum volgend jaar dertig dagen.

Een andere uitschieter was Den Haag, waar de groei volgens het onderzoek 46 procent bedroeg in 2017. In heel Nederland steeg de vakantieverhuur via Airbnb met 25 procent. Ondanks de strengere regelgeving is er volgens de onderzoekers ''geen aanwijzing dat het aantal beschikbare accommodaties afneemt''.