Eindhovense Partij voor de Dieren wil verbod op nieuwe fastfoodketens

Door Nationale Horecagids
4 min
Volgens de Partij voor de Dieren in de gemeente Eindhoven zijn er teveel fastfoodzaken. Die moeten een halt toegeroepen worden. Raadslid Jonas Rothaans pleit in een oproep voor een verbod op nieuwe fastfoodketens in de lichtstad. Daar gaat de partij binnenkort een motie over indienen, meldt 040 Studio.

Alle grote fastfoodketens zijn wel te vinden in de stad. De McDonald’s, Burger King, Taco Bell, Dunkin’ Donuts, je vindt ze allemaal. Daar wil raadslid Rothaans geen nieuwe meer bij hebben. Hij zegt dat het hierbij gaat om grote multinationals, waardoor het geld dat daar wordt uitgegeven niet in de stad blijft. Rothaans wil juist dat de lokale economie gestimuleerd wordt. Daarnaast verkopen fastfoodrestaurants doorgaans ongezond eten, wat niet bevorderlijk is voor de gezondheid van de bewoners.

Daarom wil Rothaans in de toekomst dat er goed wordt nagedacht wanneer er een vergunning wordt verleend aan nieuwe horecagelegenheden. Het raadslid geeft aan dat ook de Tweede Kamer al bezig is met een plan om eisen te stellen aan het aantal fastfoodketens in gemeenten.

Verbod

Rothaans benadrukt dat het gaat om het verbieden van nieuwe vestigingen van fastfoodketens. De bestaande filialen kunnen blijven staan. Hij stelt dat hij in gesprek is met de wethouder van centrumontwikkeling, Monique Esselbrugge. “Zij heeft mij laten weten dat zij niet wil laten weten dat er teveel of te weinig fastfoodketens in Eindhoven zijn gevestigd, maar dat er genoeg keuzemogelijkheid moet zijn om gezond te kunnen eten.”

Het is juridisch nog niet mogelijk om fastfoodketens te verbieden. Wel liet staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport eind vorig jaar in een brief aan de Tweede Kamer weten dat gemeenten de bevoegdheid moeten krijgen om ongezonde voedselaanbieders uit bepaalde plekken te kunnen weren. Het wordt later duidelijk hoe dat plan vorm krijgt.

De motie van de Partij voor de Dieren gaat vooralsnog alleen over grote multinationals en niet over lokale fastfoodbedrijven.