Overheid lanceert campagne ‘Minder Wegwerpplastic’

Door Nationale Horecagids
6 min
De Rijksoverheid is begonnen met een campagne om wegwerpplastics te verminderen. Dat doet de overheid onder andere via de website www.minderwegwerpplastic.nl. Daar kunnen cafetariahouders banners en teksten downloaden. Daarmee kunnen de ondernemers hun klanten informeren over de nieuwe regelgeving omtrent de Single Use Plastics (SUP’s). Die gaat 1 juli van start, meldt Frituurwereld.

Vanaf 1 juli wordt het verboden voor horecaondernemers om hun gerechten gratis mee te geven in wegwerpplastics. Dat is ook al met plastic tasjes het geval. Nu zijn dus ook de plastic disposables aan de beurt. Klanten moeten voortaan een kleine bijdrage betalen voor het gebruik van deze SUP’s. Dat gaat ook gelden voor bezorgverpakkingen met plastic.

25 eurocent

Ondernemers zijn vrij om te vragen wat zij willen voor de SUP’s. De Rijksoverheid geeft daarentegen wel richtlijnen. Zo stelt de overheid dat een bedrag van 25 eurocent voor wegwerpbekers een schappelijke vergoeding is. Maaltijdverpakkingen zouden dan weer wat duurder worden, rond de 50 eurocent. Voor sausbakjes is een richtlijn van 5 eurocent.

Aluminium geen alternatief

Ondernemers moeten goed opletten. Ook veel kartonnen verpakkingen bevatten een plastic coating. Dan moet er ook een extra bijdrage worden betaald. De Rijksoverheid waarschuwt daarnaast over bioplastics. Die vallen óók onder de plastic verpakkingen, en de verpakkingen met het keurmerk ‘plasticvrij’ zijn lang niet altijd plasticvrij. De overheid raadt het gebruik van aluminiumfolie af: dat is ook enorm milieubelastend.

Plasticvrije alternatieven

Frans van Rooij, directeur van vakvereniging ProFri, vindt de campagne duidelijk. Wel mist hij de uitingen voor ondernemers die kiezen voor verpakkingen die al plasticvrij zijn en dus niet betrokken worden bij de regeling. Ook is het moeilijk om volledig plasticvrij te ondernemen. Er zijn inmiddels wel al plasticvrije alternatieven voor verpakkingen, maar niet voor alle. Het is voor onder andere milkshake- en sausverpakkingen lastig om een plasticvrije optie te vinden.

Meerdere maatregelen

Naast het betalen voor SUP’s, gaan er vanaf 1 juli meerdere maatregelen van kracht. Zo stelt de Rijksoverheid dat ondernemers vanaf die datum verplicht zijn om hun klanten ‘een herbruikbare optie’ te bieden. Het ministerie heeft hier een aantal voorbeelden van.

“Ondernemers vullen de beker of het bakje dat de klant zelf meebrengt. Of ze bieden een beker of bakje aan dat de klant weer terug kan brengen.” Hiermee wil niet alleen de overheid maar ook de Europese Unie inzetten op ‘van wegwerpen naar herbruiken’. Elke dag worden er in Nederland 19 miljoen plastic bekers en bakjes weggegooid.