Frietbakkers Franky en Coen voor de twaalfde keer met friet naar Oekraïne

Door Nationale Horecagids
4 min
Op vrijdag 16 juni gaan de Brabantse cafetariahouders Franky van Hintum en Coen van Oosten voor de twaalfde keer afreizen naar Oekraïne. Daar gaan de twee naar het oostelijke deel van het land, naar de getroffen stad Bachmoet in de Donbas. Ze gaan opnieuw friet, snacks en frisdrank uitdelen. Dat meldt Frituurwereld.

De reis gaat vijf dagen duren. Eerst reist het duo af naar de Poolse stad Krakau, vervolgens zet de reis door naar Lviv in het westen van Oekraïne. Daar hebben zij hun aanhangwagen gestald. Op de route naar de Donbas stoppen Franky en Coen bij een tehuis voor gehandicapte kinderen om daar friet aan hun uit te delen.

Heftige oorlogssituatie

Voor tien dagen lang gaan de twee frituurondernemers friet en snacks bakken in de omgeving van Bachmoet, Lyman en Kramatorsk. Dat is niet zonder risico: de oorlogssituatie in de regio is de afgelopen weken verslechterd. De twee schrijven van een situatie die ‘heftiger dan ooit’ is. “Alleen al in de regio sterven er dagelijks meer dan 500 mensen. Toch willen wij gaan. Want steun en eten is nu harder nodig dan ooit tevoren.”

Kapotte frituurketel

Het enige dat de ondernemers wel in de weg zit is een defecte frituurketel. Hierdoor verliezen zij een flink deel van de maximale bakcapaciteit. Die wordt de helft minder.

Wel heeft het frituurduo reserve-onderdelen gekocht in Nederland, die zij meenemen om de ketel te repareren. In eerste instantie leek het erop alsof de volledige bakwand moest worden vervangen. Dan zit je te kijken naar een kostenplaatje van richting de 12.000 euro. “Gelukkig lijkt het er op dat de ketel te maken is. Coen is van origine elektricien en gaat de reparatie zelf uitvoeren.

Tijdens de afgelopen elf bezoeken deelden de twee meer dan 150.000 porties friet uit aan de mensen, en net zoveel snacks. Daarnaast voorzagen ze de Oekraïense mensen van noodvoorraden, medicijnen en aggregaten.

Via deze link kun je Franky en Coen steunen.