Wat betaal je straks voor wegwerpbekers- en bakjes met plastic?

Door Nationale Horecagids
4 min
Wie vanaf 1 juli eten of drinken afhaalt of laat bezorgen, betaalt extra voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic. Ondernemers mogen die niet meer gratis aanbieden. Ook zijn zij vanaf 1 juli verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Dat kan op twee manieren: ondernemers vullen de beker of het bakjes dat je zelf meebrengt of bieden een beker of bakje aan dat je weer terug kunt brengen. Van wegwerp naar hergebruik: beter voor het milieu en voor de portemonnee, meldt Rijksoverheid.

Elke dag gooit alleen Nederland al in Nederland 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg die slechts één keer zijn gebruikt. Onnodig veel afval dat vaak op straat en in de bosjes belandt. Om de afvalberg te verkleinen en zwerfafval terug te dringen, voert de overheid maatregelen door om van hergebruik de norm te maken.

Wat betekent dit voor mensen die afhalen of bestellen?

Om het gebruik van herbruikbare bekers en bakjes te stimuleren, gelden straks nieuwe regels. Vanaf 1 juli betaalt iedereen voor wegwerpbekers, -bakjes met plastic als er eten of drinken wordt afgehaald of bezorgd. Dit geldt bijvoorbeeld als je een koffie op het station haalt, een frietje meeneemt bij de snackbar, een maaltijdsalade in de supermarkt koopt of een broodje in plastic bij het tankstation. De kosten die je hiervoor maakt staan apart op de kassabon vermeld.

Ondernemers zijn vanaf 1 juli verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Daar zijn twee manieren voor: of ondernemers bieden herbruikbare bekers en bakjes aan waarvoor je borg moet betalen en die je terug kunt brengen, of ondernemers vullen de beker of het bakje dat je hebt meegebracht. De ondernemer kiest zelf welke vorm wordt aangeboden. Er kan ook voor beide vormen gekozen worden.

Vanaf 1 januari 2024 wordt bij consumptie ter plaatse herbruikbaar servies het uitgangspunt. Denk aan de afwasbare mok op kantoor of herbruikbare hoogwaardig recyclebare bekers en bakjes op festivals en evenementen.

Bedragen

Ondernemers mogen straks zelf bepalen hoeveel geld zij vragen voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. De overheid geeft als richtlijn mee: 0,25 cent voor een beker, 0,50 cent voor een maaltijd (eventueel met meerdere bakjes) en 0,05 cent voor voorverpakte kleine porties groente, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld beleg en saus.