'Geen tekorten aan nasi- en bamischijven bij snackbars die ze zelf maken'

Door Johanne Levinsky
3 min
Volgens directeur Frans van Rooij van het Nederlands Frituurcentrum kunnen tekorten aan nasi- en bamischijven voorkomen worden als snackbars die producten zelf maken. Door grote vraag naar deze snacks bij de Achterhoekse saus- en snackmaker Elite, dreigde er een tekort. Frituurondernemers die nooit tekortkomen, zijn degenen die ze zelf maken. Dit meldt Frituurwereld.

Specialist Elite bouwt er een nieuwe fabriek bij, die vanaf eind 2023 verlichting moet bieden. De druk daar is nu groot, omdat een andere snackmaker de productie van bami- en nasischijven stopte. En ook lijken de producten toe te nemen aan populariteit. Opvallend, want sinds begin 2000 nam de belangstelling hiernaar juist langzaam af.

Vegetarische snacks

Mogelijk is er tegenwoordig meer vraag naar, doordat deze snacks vleesloos te maken zijn. Meer mensen zijn op zoek naar vegetarische snacks en daar zijn deze dan zeker geschikt voor. Een andere reden dat de populariteit van nasi- en bamischijven (of ballen) toeneemt is mogelijk de stijgende belangstelling voor Aziatische smaken met een beetje pit. Ook zijn de snacks bij uitstek geschikt als middernachtsnack.

“Je mag aannemen dat ook het keurmerk Met Goud Bekroond de vraag heeft aangewakkerd. Maar in elk geval hoef je nooit tekort te komen als je ambachtelijk bami- en nasisnacks verkoopt. Ondernemers kennen hun verkoopcijfers immers door en door en weten hoeveel ze er moeten maken”, aldus Van Rooij.