Cafetariaformule ’t Bakhuus zet in op groei

Door Nationale Horecagids
4 min
Andy Shan, de eigenaar van ’t Bakhuus, heeft groeiambities. Hij wil de cafetariaformule uitbreiden naar 100 vestigingen in het land. Hij vertelt dat de cafetariasector overwegend oude horecaondernemers kent en stelt dat de kinderen van deze ondernemers vaak weinig zien in het overnemen van de zaak. Hij ziet dus kansen, meldt Frituurwereld.

Ruim 25 jaar geleden kwam Andy Shan vanuit China naar Nederland. Hij is druk bezig met het opkopen van bestaande snackbars of het openen van nieuwe cafetaria’s.

Begin dit jaar nam hij vier cafetaria’s over van het familiebedrijf Lepoutre in Wijchen en Grave. Zo komt de teller al bijna op vijftig ondernemingen te staan. Daar wil Shan het niet bij laten: zijn ambitie is om uiteindelijk 100 vestigingen te hebben. Dus heeft Shan nog een klusje om te klaren.

Oost-Nederland

De ondernemingen van Shan zijn over het hele land te vinden. Van oudsher concentreert ’t Bakhuus zich in Oost-Nederland, waar hij ook begon. Shan heeft hier een groot netwerk. In 2004 nam hij zijn eerste vestiging over in Olst, wat nog steeds zijn uitvalsbasis is. De uitbreiding van zijn portfolio begon in 2015 met de onderneming in Ede.

Franchisen

Sindsdien heeft hij niet stilgezeten. De keten groeit niet alleen door overnames. ’t Bakhuus is ook een franchiseconcept dat nieuwe zaken wil openen. Franchisenemers kunnen voor 30 procent beslissen wat zij in de zaken willen verkopen. Ook vertelt Shan dat hij bij 14 zaken optrad als medefinancier. Door de organisatie compact te houden kan de ondernemer lage verkoopprijzen aanhouden. Hij wil dan ook dat ’t Bakhuus wordt gezien als een ‘voordeelcafetaria’.