Patat zorgt niet voor grotere kans op hartaandoeningen

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min

GRONINGEN - Vele gezondheidsexperts beweren al jarenlang dat te veel gefrituurd eteneen garantie is op een hartziekte. Recent onderzoek toont echter aan dat de hoeveelheid olie die men consumeert geen invloed heeft op de gezondheid van het hart. Dat meldt HLN.be.

Wetenschappers bestudeerden 11 jaar lang 40.000 Spanjaarden tussen de 29 en 69 jaar. Hierbij letten ze vooral op de eet- en kookgewoonten, en werd er rekening gehouden met de hoeveelheid gefrituurde of gekookte producten.

Vooraf leed geen enkeleproefpersoon aan een hartziekte, tegen het einde van het onderzoek waren er 1.134 mensen gestorven aan een hartaandoening. De wetenschappers vonden geen verband tussen de sterfgevallen en de hoeveelheid gefrituurd eten die iemand consumeert.

"Deze studie ontkracht de mythe dat gefrituurd eten slecht voor het hart is. Dat betekent niet dat regelmatig friet eten geen gevolgen voor de gezondheid heeft", aldusMichael Leitzmann een Duitse professor

© Nationale Horecagids / Isabella van der Donk