Wanneer komen de kweekburgers in de vitrines?

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
Vorige week dinsdag presenteerde het Science Museum Nemo de gekweekte mammoetbal. Het is een statement van de makers om te laten zien dat vlees zonder miljoenen dieren te slachten ook mogelijk is. Het trok wereldwijde aandacht. Tien jaar geleden was het voor het eerst mogelijk in London om een stukje kweekvlees te proberen. Toch zijn ze de kweekburgers en kweekballen nog niet in de vitrines bij snackbars en cafetaria’s te zien, meldt Frituurwereld.

Bas Korsten kwam met het idee om het mammoetvlees te kweken. Zodoende ging het Australische kweekbedrijf Vow de uitdaging aan. Vierduizend jaar oud mammoet DNA werd verzameld en geïnjecteerd in de spieren van schapen waarna het DNA van een Afrikaanse olifant werd toegevoegd.

De stamcellen werden op kweek gezet en daaruit ontstond de reusachtige mammoetgehaktbal. Deze werd tentoongesteld in Nemo en vervolgens geschonken aan rijksmuseum Boerhaave in Leiden.

Kwartelvlees in Singapore

Het is niet bekend wat de effecten zijn van duizenden jaren oud vlees consumeren en daarom mag de gekweekte gehaktbal niet gegeten worden. In Europa zijn er daarnaast veel regels en restricties voor het eten en zelfs bewaren van kweekvlees. Een voorbeeld van een land waar kweekvlees wel al wordt gegeten in restaurants is Singapore. Daar is weinig landbouwgrond beschikbaar en dus is de stadstaat wel deels al overgestapt op het kunstmatige vlees. Ook Vow levert kweekvlees aan Singapore, in de vorm van kwartelvlees.

Tientallen soorten vlees

Het houdt niet op bij kwartelvlees. Het Australische bedrijf heeft als missie dat zij de paar miljard vleeseters de overstap willen laten maken naar alternatieven. Daarom bieden zij meer dan alleen kwartelvlees aan: van rund tot vis, krokodil en kwartel. Doordat het kweekvlees uit laboratoria komt, kan de veestapel hierdoor met miljarden worden ingekrompen.

Kweekvlees in de snackbar

De ontwikkelingen rondom kweekvlees gaan behoorlijk rap. Er moeten nog wel obstakels worden weggenomen, al helemaal in de Europese Unie. Er bestaat weinig twijfel over dat dit de komende jaren gaat gebeuren. Daarom is het dus een kwestie van wachten en dan zullen de kweekburgers en -ballen over een jaartje of tien in de vitrines van cafetaria’s te vinden zijn.

Door: Nationale Horecagids