De Nationale Bitterbaldag: frituursnack viert honderdjarige bestaan

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
Vandaag is het De Nationale Bitterbaldag. Dit jaar is het een speciale editie, want de bitterbal viert haar 100-jarige bestaan. In 1923 is de eerste officiële vermelding van het woord “bitterballetje” in de Nederlandse media. Daarom worden deze ronde frituursnackjes vandaag volop in het zonnetje gezet. Dat meldt Frituurwereld.

De afgelopen jaren is er weinig aandacht geweest voor bitterballen vanwege een matig aantal recepties en bijeenkomsten door corona. Nu lijkt er weer sprake te zijn van een opmars van de bitterbal.

Vega bitterbal

Zo zijn plantaardige bitterballen tegenwoordig steeds meer in trek. Niet alleen in de horeca, maar ook in supermarkten neemt het assortiment van de vegetarische bitterballen toe. Dat is ook niet onlogisch als je bedenkt dat steeds meer overheidsdiensten geen vlees meer in hun producten willen. In Deventer daarentegen nog niet: aan het einde van vorig jaar stemde de gemeenteraad tegen een voorstel om alleen maar vegetarische bitterballen te serveren en de vleesballetjes weg te laten. Toch is de trend bij de overheid duidelijk. Zij willen minder vlees gaan eten en plantaardige snacks worden de norm.

Daarom introduceerde de Hengelose kok Jan Huiskes de risotto-bitterbal. Hij doet dit onder de merknaam Brisotto en heeft in deze productlijn nog vier andere vegaballen, gericht op de horeca.

Voor deftige dames

Ondanks het lange bestaan wordt er nog doorgaans gesleuteld aan de receptuur van de bitterballen. Het is ook niet duidelijk waar de eerste bitterbal is geserveerd. Zo gaat de eerste vermelding van de “bitter- of vleeschballetjes’ uit een artikel daterend uit 1923 over en een snack die deftige stadse dames kunnen eten gepaard met een glaasje Voorburg.

Wat we wel weten is dat de naam afstamt van “bittertje”, de oude naam voor jenever en likeur in een klein glaasje. Het is niet voor niets dat de Amsterdamse kroketmaker Van Dobben een eigen speciale limited edition jenever maakte om de band tussen de drank en de snack te benadrukken.

Door: Nationale Horecagids