McDonald’s gaat onderzoek doen naar herbruikbare verpakkingen

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
McDonald’s wil in 2024 een uitgebreid rapport publiceren over het hanteren van een duurzamer verpakkingsbeleid. Zo gaat de fastfoodketen onder meer kijken naar herbruikbare verpakkingen, maar gaat ook de risico’s van de wegwerpplastic in kaart brengen en de gevolgen ervan op de natuur, mens en milieu. Dit meldt Frituurwereld.

Een activistische aandeelhouder van McDonald’s, As You Sow, zette druk achter de keten om hier onderzoek naar te gaan doen. Zij maakten een voorstel in de aandeelhoudersvergadering.

Met het voorstel wil de aandeelhouder zich voornamelijk richten op de Amerikaanse McDonald’s-vestigingen. Hoewel zij in Frankrijk worden gedwongen actie te ondernemen door nieuwe wetgeving over het gebruik van duurzame verpakkingen, heeft de keten geen plannen voor buiten Frankrijk. Daarom diende As You Sow een voorstel in om ook het beleid buiten Frankrijk serieus te nemen.

Imago McDonald’s

Een andere reden naast het milieu dat de aandeelhouder noemt is dat het onderzoek inzicht kan geven in de financiële gevolgen van een ander verpakkingsbeleid en wat dit betekent voor het imago van McDonald’s. Na het dwingende voorstel van de As You Sow heeft de McDonald’s ermee ingestemd om te onderzoeken of het mogelijk is om volledig op herbruikbare verpakkingen over te stappen.

De activistische aandeelhouder spreekt dan ook zijn genoegen uit over de plannen van de fastfoodketen. Daarbij stelt As You Sow dat het blij is dat de McDonald’s zich wil inzetten voor een meer circulaire toekomst. Zij verwachten dat het rapport gaat uitwijzen dat herbruikbare verpakkingen nodig zijn voor een goed duurzaamheidsbeleid. “We hopen dat andere quick service restaurants nu het voorbeeld van McDonald’s gaan volgen”, stelt As You Sow in een toelichting.

Vorig jaar kwam de aandeelhouder al tot een overeenkomst met PepsiCo en Coca Cola om het plasticgebruik te verminderen of te weren. De organisatie stelt dat de Starbucks op dit moment het verst is in het gebruik van duurzame verpakkingen. Daar gebruiken zij onder meer herbruikbare mokken voor de koffie.

Door: Nationale Horecagids