Deze snackbarhouder zamelde duizenden euro’s in voor de aardbevingsslachtoffers

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
Al meer dan zes jaar runt Harun Özcan een cafetaria in het kleine Brabantse dorpje Gassel. Ook hij voelt, net zoals veel cafetariahouders, de stijgende energieprijzen en de inflatie als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Toch wilde de ondernemer wat doen voor de getroffenen landgenoten van de aardbevingen in Syrië en Turkije. Dat meldt de Ondernemer.

Hij zegt dat het verschrikkelijk is wat er is gebeurd en schrikt van de beelden op televisie. “Eigenlijk wil je er naartoe om de mensen te helpen”, zegt de uitbater uit Gassel. Hij is zelf als jongen van drie jaar oud naar Nederland gekomen. Özcan geeft aan dat hij zelf geen familie heeft wonen in het gebied, maar hij nog steeds niet kan bevatten wat er allemaal is gebeurd.

Familie klanten getroffen

Bij Özcan komt wel eens een jongen helpen in de pizzeria-cafetaria. Hij vertelde dat hij een tante en nicht is verloren door de aardbevingen. Door dit verhaal besloot Özcan om een actie te starten voor de mensen uit het rampgebied: de omzet van de vijf dagen rondom carnaval wordt geschonken aan de slachtoffers.

Mensen in Gassel hoorden van de actie. Daardoor werd het drukker dan normaal in zijn zaak, stelt de ondernemer. Hij geeft aan dat hij normaal zo’n dertig gasten heeft op een avond en er nu ongeveer honderd heeft.

Naast gasten kwamen er ook mensen speciaal langs om geld te doneren, zo vertelt Özcan. Hij vindt het ‘geweldig’ om dit te zien. Hij bedankt daarnaast zijn vrouw en kinderen die hem hebben bijgestaan in de drukke dagen.

5.000 euro

Uiteindelijk heeft de actie van de cafetariahouder meer dan 5.000 euro opgeleverd. Hij zegt dat dit goed gebruikt gaat worden. Hij kent ondernemers uit Nijmegen die familie hebben verloren. “Veel mensen in het getroffen gebied hebben niks meer. Geen jas, geen eten, niks, als dat ziet, dan voel je jezelf heen klein.”

Het maakt hem dan ook niks uit dat hij omzet mist in februari. Ondanks dat hij tijdens deze dure periode op elke euro moet letten: “We moeten er voor elkaar zijn. dan heb ik het zelf maar drie, vier maanden wat moeilijker.”

Door: Nationale Horecagids