Consumentenbond: ‘Twee op drie vegaburgers zijn niet erg gezond’

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
Twee van de drie vegaburgers zijn niet enorm gezond. Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. In het onderzoek concludeert de Consumentenbond ook dat de voedingswaarde eenvoudig te verbeteren is. Zo stelt de organisatie dat fabrikanten zuiniger mogen zijn met zout. Dit meldt de Consumentenbond.

Tijdens het onderzoek werd gekeken naar 75 vegetarische en veganistische burgers. Deze zijn verkrijgbaar bij de Albert Heijn, Jumbo, Lidle, Plus, Aldi, Dirk, Ekoplaza en Hoogvliet. Vaak worden deze burgers gemaakt van soja, noten, erwteneiwit of groente. De Consumentenbond geeft aan dat twee derde van deze burgers te veel verzadigde vetten of zout bevat.

Plus geeft goede voorbeeld

Er is geen duidelijk verschil tussen A-merk burgers en huismerken. Zo hebben Vivera, Valess, De Vegetarische Slager en de Lidl geen burgers met een gezonde samenstelling. In de Albert Heijn zijn dit drie van de tien. De Jumbo volgt met vier van de acht en bij Garden Gourmet scoren twee van de vier goed. Alleen de Plus geeft het goede voorbeeld: geen van de drie burgers bevat te veel zout of verzadigde vetten.

Goede voedingsstoffen

In het onderzoek van de Consumentenbond is naar voren gekomen dat slechts 27 van de 75 beoordeelde burgers goedgekeurd wordt. Die 27 burgers zijn verder onderzocht naar de gehaltes van onder andere eiwit, ijzer en vitamine B12. Vegetarische en veganistische mensen kunnen deze stoffen niet via dierlijke producten binnenkrijgen. Uiteindelijk bevatten vijf van de burgers een voldoende hoeveelheid van deze gezonde voedingsstoffen.

De Consumentenbond geeft daarentegen aan dat veel vegaburgers vooralsnog gezonder zijn dan de variant van rundvlees. Ook zijn deze duurzamer dan de dierlijke burgers: voor zowel het dierenwelzijn als de uitstoot van schadelijke stoffen.

Door: Nationale Horecagids