Pleidooi ProFri: ‘Sociale functie van snackbars is vaak geroemd’

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
In de loop der jaren zijn veel voorzieningen verdwenen uit het straatbeeld. Het buurthuis, het café op de hoek, de supermarkt en het jongerencentrum. Veel hiervan verdwenen uit de buurten en wijken, op de cafetaria’s na. Daarom wordt de snackbar volgens vakvereniging ProFri steeds vaker het enige ontmoetingspunt van de buurt. Dit meldt Frituurwereld.

Het is ruim anderhalf jaar geleden dat ProFri het belang van frituurzaken onder de aandacht wilde brengen bij politieke en maatschappelijke organisaties. Zij deden dit door middel van hun Manifest over het gezondheidsbeleid van de overheid.

Daarin wordt de sociale functie van cafetaria’s benadrukt. Eén van de zeven pleidooien in het Manifest luidt dan ook: “De erkenning van de status van cafetaria’s, snackbars en frituren als essentiële maatschappelijke entiteit in veel wijken en dorpen, waar andere voorzieningen steeds vaker ontbreken en frituurondernemingen derhalve een belangrijke sociale rol kunnen vervullen.”

‘Gezonde Stad’

Klasien Horstman is hoogleraar aan de Universiteit Maastricht. Zij bracht afgelopen najaar haar boek ‘Gezonde Stad’ uit, over de sociale functie van frituurzaken. Zij stelt dat een snackbar ‘belangrijk kan zijn voor sociale gezondheid’. Daarover vertelt ze dat de snackbar een belangrijke ontmoetingsplek is en sociale cohesie kan bevorderen. “Het is al zo schraal qua ontmoetingsplaatsen, laat de frituur maar blijven.” Daarnaast stelt ze dat een snackbar kan bijdragen aan een gezonde samenleving.

‘Frietje is sociaal gezond’

Naast Horstman is ook Kirsten van Gorkum van mening dat de snackbar een positief effect op de saamhorigheid kan hebben. In haar studie “Frietje is sociaal gezond” stelt zij dat de buurtfunctie van frituurzaken vaak wordt onderschat. “Ik ontmoette oudere mannen die er uren achter elkaar koffie drinken. Maar je hebt ook gewoon mensen die langskomen voor een praatje.”

Door: Nationale Horecagids