Shoarmazaak El Aviva in Rotterdam viert twintigjarige bestaan kapsalon

Door Redactie Nationale Horecagids
6 min
Deze week viert de shoarmazaak El Aviva in de Rotterdamse wijk Delfshaven het twintigjarige jubileum van de kapsalon. De kapsalon ontstond in 2003 en is ondertussen een erg bekend gerecht in niet alleen Rotterdam maar heel Nederland. Dit meldt Frituurwereld.

De kapsalon ontstond dus twintig jaar geleden. De kapper Nataniël Tati Gomes had zijn zaak vlakbij El Aviva. Op een gegeven moment had de kapper trek in iets anders. Dus bestelde hij bij de shoarmazaak een gerecht met friet en een laagje shoarma. Op die manier ontstond de kapsalon.

Na twee jaar kreeg de kapsalon een vaste plek op de menukaart van de shoarmaplek. Omdat de eerste deze door een kapper werd besteld, is het gerecht daarnaar vernoemd. Onder de naam kapsalon werd de snackmaaltijd met laagjes friet, shoarmavlees, komkommer, sla, tomaat en gesmolten kaas bekend in heel Nederland.

Kapsalon uit de schappen

De eigenaar van de zaak heeft geprobeerd om het alleenrecht op de kapsalon te krijgen. Dit is hem echter nooit gelukt. Daarom kon een andere zaak in Rotterdam in 2011 de titel voor ‘de kapsalon van het jaar’ krijgen. De oudste vestiging zit pal tegenover El Aviva.

Kapsalon wordt in Rotterdam gezien als een groot fenomeen. Er zijn zelfs enkele edities geweest van een waar Kapsalon Festival. Daarnaast hebben sommige producenten geprobeerd om de kapsalon in de supermarkt aan te bieden als kant-en-klaarmaaltijd. Het gerecht heeft niet alleen aandacht gekregen in Nederland. De kapsalon is onder andere in de Nepalese hoofdstad Kathmandu gezien, maar ook in Suriname, Indonesië, België en Duitsland.

Kipsalon

Door de bekendheid van het gerecht gingen mensen volop experimenteren. Er ontstonden verschillende variaties van de kapsalon, of nieuwe concepten. De restaurantformule Hudson Bar & Kitchen kwam met de variant Texas Barber Shop, een veramerikaniseerde versie. Daarnaast ontstonden er gerechten als de vissalon of de kipsalon. De bekendheid van de kapsalon steeg ook nog eens door de groei van maaltijdbezorging.

20 verschillende kapsalons

Ondertussen biedt de grondlegger El Aviva een goede twintig variaties op de kapsalon aan in zijn zaak. Het gaat om variaties zoals kapsalons met shoarma, dönervlees of kip en in verschillende porties. In de zaak kan je ook een extra grote kapsalon bestellen met extra kaas of vlees. De grootste kapsalon die zij verkopen is de kapsalon jumbo, de kleinste de kinderkapsalon, ook wel de ‘kapsalon buse’.

Door: Nationale Horecagids