Prijsstijgingen friet vaak niet doorberekend

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
De prijsstijging van een frietje bij de cafetaria blijft achter bij de inkoopprijs. Veel cafetaria’s durven het niet aan om de prijs van hun aanbod te verhogen, alleen als zij veel vaste klanten hebben durven ze een euro meer te vragen. Dat geeft de voorzitter van ProFri, Frans van Rooij aan bij nu.nl. Dit meldt Frituurwereld. 

Van Rooij stelt dat de cafetariaeigenaren voorzichtig zijn met het verhogen van hun prijzen. Zo steeg de prijs voor een bakje friet volgens hem met bijna een kwart naar 2,50 euro. Hij vindt dat de prijzen eigenlijk nog verder omhoog moeten.

De reden daarvoor is de prijsstijging van frietaardappelen. De prijs hiervan is ongeveer 30 cent per kilo. Dat is een flinke stijging vergeleken met eind 2021, toen er voor 10 tot 15 cent nog een kilo piepers kon worden ingekocht.

Frietfabrieken

In een aantal Europese landen is de oogst van de aardappelen matig geweest. Niet alleen dat, maar andere redenen drukken de prijs omhoog. De fabrieken die frieten produceren zitten met hogere kosten, die doorberekend moeten worden. Daarnaast zijn de kosten voor bakolie, verpakkingen en transport gestegen.

Een frietmaker zegt dat de hogere prijzen ergens vandaan komen. “Zo zijn de energieprijzen vier of vijf keer over de kop gegaan, zijn prijzen van diesel anderhalf keer hoger en is de kunstmest drie keer duurder.”

Prijsverhoging afschrikwekkend

Van Rooij zegt dat er nu ongeveer 17 euro wordt betaald voor tien kilo voorgebakken friet. Dit is ten opzicht van 10 euro aan het begin van vorig jaar. De cafetariaeigenaren verhogen de prijzen in langzaam tempo, uit angst om klanten af te schrikken.

Door: Nationale Horecagids