Wederom flinke prijsverhoging bij groothandels

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
De inkoopprijzen voor frituurzaken wordt de komende tijd een stuk duurder. Zo is onder andere de meerprijs van sauzen met een 10 tot 20 procent gestegen. Ook versie friet wordt duurder: de prijsverhoging voor de gefrituurde piepers bedraagt 8 tot 18 procent. Dit meldt Frituurwereld. 

Ondanks de forse stijgingen is de prijstoename voor versie friet minder hoog dan het afgelopen najaar. Toen was de verhoging tussen de 30 en 40 eurocent per kilo friet.

Meerdere partijen reageren. Zo stelt Aviko dat zij hopen snel weer een normale verkoopprijs te kunnen hanteren. Daarnaast geven zij aan het te betreuren dat de rust in de sector nog niet is teruggekeerd. Ook Farm Frites vindt de ontwikkelingen in de markt ‘zeer verontrustend’.

Ook hogere inkoopprijs frituursnacks

Niet alleen de sauzen en frieten worden de komende tijd duurder. Voor frituursnacks gaan horecazaken ook meer betalen. Deze verhoging varieert wel. Zo gaat de gemiddelde prijs voor frituurhapjes met 10 procent omhoog. Voor frituurolie en -vet zal de prijs tussen de 4 en 9 procent toenemen, wat overeenkomt met de prijsstijging voor bier en frisdranken. Voor andere producten zal de prijs sterker omhoog gaan. De verwachting is dat er voor sommige luxekroketten bijna 20 procent extra geld op tafel moet worden gelegd.

Friet blijft één van de goedkoopste horecamaaltijden

Frans van Rooij, voorman van ProFri, geeft aan dat hij schrikt van de prijsstijgingen die hij te horen krijgt van de leden. Er zit voor snackbars niks anders op dan de prijzen wederom aan te passen. Ze zullen de komende periode opnieuw moeten gaan rekenen als zij willen voorkomen dat hun winst ten onder gaat. Het is duidelijke geworden dat het consumptiegedrag is veranderd als gevolg van de prijsstijgingen. Mensen bestellen vaak kleinere hoeveelheden of gaan minder vaak uiteten. Daarentegen stegen overal in de horeca de prijzen. Daarom is friet nog steeds één van de goedkoopste maaltijden die in de horeca te verkrijgen is.

Voedselprijzen stegen harder dan gemiddelde inflatie

De gemiddelde inflatie voor consumenten kwam het afgelopen najaar uit op 10 procent, zo stelt het CBS. De inflatie over het hele jaar 2022 kwam uit op 10 procent in vergelijking met het jaar daarvoor. Het lijkt erop alsof de prijzen bij de groothandels in die periode sterker zijn gestegen. Dat gevoel is bevestigd: gemiddeld betaalde mensen 17 procent meer voor eten en drinken.

Door: Nationale Horecagids