Cafetaria’s hebben meer vertrouwen in het komende jaar dan andere horeca

Door Redactie Nationale Horecagids
7 min
Uit een onderzoek van het CBS is naar voren gekomen dat meer dan de helft van de horecaondernemingen vreest dat zij volgend jaar de deuren moeten sluiten. Daarentegen is het vertrouwen in de cafetariasector een stuk hoger. Daar verwacht ‘slechts’ 32 procent van de eigenaren dat het de doeken moet laten vallen, zo blijkt uit een onderzoek van ProFri. Dit meldt Frituurwereld.

De week begon met koppen over het onderzoek van het CBS over het vertrouwen van ondernemers. Uit dit onderzoek is gebleken dat het vertrouwen van de horecaeigenaren enorm laag ligt. De hoge energie- en inkoopkosten zorgen voor veel onzekerheid onder de ondernemers.

Een derde onzeker over voortbestaan

De getrokken conclusies uit het onderzoek komen overeen met die van het onderzoek van ProFri, eerder dit najaar. Uit het onderzoek van ProFri is naar voren gekomen dat meer dan twee derde van de cafetaria-eigenaren in de knel is gekomen door de stijgende kosten. Zeven procent gaf aan te verwachten dat zij het einde van het jaar niet kunnen halen. Nog eens 32 procent is onzeker over het komende jaar.

Het voortbestaan van cafetaria’s hangt voor een deel af van de Tegemoetkoming Energiekosten. Daarentegen is er momenteel geen duidelijkheid over deze tegemoetkoming voor ondernemers. ProFri voorman Frans van Rooij laat weten: “Ik verwacht dat veel ondernemers wat deze regeling betreft buiten de boot gaan vallen of dat de regeling te laat komt of slechts een pleister op de wonde blijkt te zijn, terwijl in sommige gevallen een drukverband nodig is”. Hij voegt toe dat ProFri met hun energiepartner veel ondernemers heeft weten te helpen bij het betaalbaar houden van de energiekosten. Hij hoopt in februari weer een nieuwe groep ondernemers te kunnen helpen met het regelen van betaalbare vaste tarieven.

Faillissement tegen elke prijs voorkomen

De verwachting dat het aantal faillissementen zal stijgen, gaat waarschijnlijk uitblijven, voorspelt Van Rooij. De impact van een faillissement is groot, denkt Van Rooij. Hij voegt daar aan toe: “Ondernemers hebben veelal eenmanszaken of een VOF. Ze zullen faillissementen tegen elke prijs willen voorkomen, omdat achter de ondernemer vaak ook een gezin schuilt”.

De voorman van ProFri denkt wel dat het aantal stoppers gaat toenemen. Ook verwacht hij dat er meer bedrijven te koop komen te staan. “Bijna dagelijks spreek ik ondernemers die dit overwegen of aangeven dat ze dit besluit genomen hebben”.

Schaars aantal kopers

Het gevolg zal een toename komt van de te koop staande bedrijven zijn. Er is helaas een probleem voor deze bedrijven: de huidige situatie is erg nijpend doordat er een zeer klein aantal kopers is. De zegsman van ProFri noemt het horeca-verdienmodel als grote boosdoener. Deze staat volgens hem compleet op de kop. Ook is het momenteel lastig om de financiering rond te krijgen.

De oorzaak van deze boosdoeners zijn de veranderingen in de sector: de energie- en inkoopkosten zijn enorm gestegen, net als de huur en personeelskosten. “Uiteindelijk komen er koopjesjagers die voor een appel en een ei een horecabedrijf overnemen. De huurbaas is dan blij en de ondernemer die zijn zaak verkoopt een ervaring rijker. En een illusie armer”.

Door: Nationale Horecagids