Veel ondernemingen in recreatie en horeca buiten de boot voor energiecompensatie

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Vrijdag maakte het kabinet de voorwaarden bekend voor de compensatieregeling voor energie. Voor deze regeling werd de voorwaarde gesteld dat een bedrijf 12,5 procent van de omzet aan de energierekening besteedt. Dit wordt echter door geen (recreatie)bedrijf gehaald. Dit meldt Pretwerk. 

Voor de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) zijn door het kabinet de volgende voorwaarden gesteld: Er wordt gekeken naar de Europese definitie van een MKB bedrijf. Die is vrij ruim; randvoorwaarden zijn o.a. maximaal 250 werknemers en een jaaromzet van maximaal 50 miljoen. Het mkb bedrijf staat ingeschreven bij het Handelsregister. Het mkb bedrijf verbruikt jaarlijks tenminste 5000m³ gas of 50.000 KWh elektriciteit. Ook daar gaan de meeste bedrijven zeker overheen. Het betreft een energie-intensief mkb bedrijf waarbij minimaal 12,5 procent van de omzet bestaat uit energiekosten.

Buiten de boot

Hoewel velen blij zijn dat er een regeling is, is er de angst dat veel bedrijven buiten de boot vallen. Veel bedrijven in de recreatiesector komen met deze voorwaarden al niet in aanmerking. Vooral de regel dat van de omzet minimaal 12,5 procent naar energiekosten gaat, gaat voor veel bedrijven niet op. Een bungalowpark zit hier al enorm boven. Belangenorganisatie HISWA-RECRON doet daarom een dringend beroep op het kabinet om het gesprek met ons en andere branches aan te gaan. Er moet een regeling komen die passend is voor het brede bedrijfsleven, waaronder de energie-intensieve watersport- en recreatiebedrijven.

Door: Nationale Horecagids