Horecaondernemers teleurgesteld over TEK-regeling

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min
De hoofdlijnen die in de tegemoetkomingsregeling voor energie-intensieve sectoren staan, zijn volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) teleurstellend. Er is een dusdanig hoge drempel voor het verbruik vastgesteld, dat er maar weinig horecazaken hier gebruik van kunnen maken. De branchevereniging wil dat de toetredingsdrempels flink verlaagd worden en dat de voorwaarden voor minimumverbruik verdwijnen. Dit meldt KHN. 

Op dit moment moeten de energiekosten minimaal 12,5 procent van de omzet bedragen en is het minimale verbruik vastgesteld op 5.000 kubieke meter gas per jaar of 50.000 kwH aan elektriciteit. Volgens KHN heeft het kabinet totaal geen zicht op de situatie waarin energie-intensieve bedrijven zich in bevinden. Ze kampen al bijna drie jaar met de gevolgen van corona, aanhoudend personeelstekorten en er is in Nederland sprake van eenlaag consumentenvertrouwen.

Kleine groep

Als het aan KHN ligt, verdwijnen de eisen voor minimumverbruik en moet het percentage energiekosten van de omzet omlaag. “Het lijkt erop dat het kabinet er bewust voor kiest om maar een hele kleine groep te helpen”, aldus voorzitter Robèr Willemsen.

Door: Nationale Horecagids / Johanne Levinsky