Groningse snackbars maken zich grote zorgen over stijgende energieprijzen

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
In Groningen zijn de zorgen over de hoge energieprijzen ook groot. Cafetaria Het Vosje aan de Kraneweg vreest ervoor 6 euro te moeten rekenen voor een patat met mayonaise. Eigenaar Kemal Demir betaalt geen 400 euro meer voor zijn energieverbruik, maar bijna 1.400 euro. Dit meldt RTV Noord. 

Als het aan Demir ligt, komt de overheid snel met een oplossing. Straks zijn in Nederland alle snackbars verdwenen. In het Drentse Nieuw-Buinen en Valthermond sloten afgelopen zondag al twee snackbars de deuren, waarbij de hoge energierekening de doorslag gaf.

Nieuw energiecontract

Cafetaria De Baksteen in Winschoten moest vorig jaar een nieuw energiecontract afsluiten. Eigenaar Rick Kuipers betaalde voorheen 1.250 euro per maand en vorig jaar steeg die rekening al naar 3.200 euro. Wat hij straks moet betalen, wil hij eigenlijk niet weten. En dat terwijl hij zoveel mogelijk energie probeert te besparen. Als hij compleet van het gas af zou moeten, zou hem dat 100.000 euro kosten. Dat is een brug te ver. De zaak verkopen om elders een gasloze cafetaria op te zetten lukt ook niet, want er zijn geen gegadigden voor overname. Hoe lang Kuipers’ bedrijf het nog volhoudt weet hij niet, maar het zal niet lang meer duren.

Buffer opbouwen

De beroemde cafetaria in Groningen Friet van Piet kampt met dezelfde zorgen. Over een maand loopt het energiecontract van zijn bedrijf af. Nu betaalt eigenaar Kenji Hua ongeveer 2.000 euro per maand, maar dat is straks waarschijnlijk drie of vier keer zoveel. “Het enige dat we nu kunnen doen, is ervoor zorgen dat we een zo groot mogelijke buffer opbouwen. We zijn al een heel duurzaam bedrijf dus daar kunnen we niet echt het verschil maken. Er gebeurt gewoon zoveel steeds; corona, oorlog, zonnebloemolie tekorten. Er zijn veel teveel schommelingen, we wachten het eerst af.”

Door: Naionale Horecagids / Johanne Levinsky