Drentse dorpen nemen in rap tempo afscheid van hun laatste cafetaria’s

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
De enige snackbar in Nieuw-Buinen is sinds zondag gesloten. Door de hoge energieprijzen konden de eigenaren hun patatzaak niet meer open houden. Klanten zijn er rouwig om, want in het dorpscentrum zijn er verder maar weinig plekken waar bewoners kunnen samenkomen. Dit meldt de Volkskrant. 

In december zouden de eigenaren al met pensioen gaan, maar door de hoge energieprijzen van Essent hebben ze hun pensioen met twee maanden vervroegd. 39 jaar lang hielden ze snackbar De Vijver open. Hoewel ze liever op hun eigen gekozen moment afscheid hadden willen nemen, was de energienota van 3.200 euro per maand toch doorslaggevend. De snackbar in Nieuw -Buinen is cultuurhistorisch erfgoed.

Belangstelling voor overname is er wel, maar niemand heeft tot nu toe de stap durven nemen gezien de huidige prijzen. Mocht er toch geen animo voor zijn, dan is er altijd nog de optie om er appartementen van het gebouw te maken.

Snacktekorten, personeelstekorten en energieprijzen

In het eveneens Drentse Valthermond sloot zondag toevallig ook de enige snackbar van het dorp. Cafetaria Van der Laan heeft natuurlijk ook te maken met hogere energieprijzen, maar de sluiting was een combinatie van factoren. Naast dat het al moeilijk was om een snackbar aan huis te combineren met een gezien met vier kinderen, hadden eigenaren Dina en André van der Laan moeite met het vinden van geschikt personeel en groeide de druk om te verduurzamen na het plasticverbod.  Dan had de snackbar ook nog te kampen met tekorten aan kingsize frikandellen en nasischijven én de inflatie. Een doos patat van 10 kilo kost vanaf deze week 4 euro meer. “Het is niet meer leuk meer alles aan de klant door te berekenen”, stellen ze. Uiteindelijk gaf de energierekening van 3.000 euro per maand van Eneco de doorslag.

Door: Nationale Horecagids / Johanne Levinsky