Maartensdijk verdeeld over komst McDonald’s

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Inwoners van het dorp Maartensdijk in de gemeente De Bilt zijn verdeeld over komst van een McDonald’s met McDrive. Tegenstanders hebben een petitie in het leven geroepen en voorstanders spreken hun enthousiasme uit in een nieuw opgerichte Facebookgroep. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

McDonald’s heeft nog niet eens een vergunning voor vestiging aan de Koningin Wilhelminaweg aangevraagd, maar inwoners van Maartensdijk en de nabijgelegen Westbroek en Groenekan spreken zich alvast uit vóór of tegen de komst. Mensen die tegen de komst van de gele M. zijn, vrezen voor het natuurgebied en een einde aan de zondagsrust. Ook zijn ze bang voor het vele afval die McDonald’s-bezoekers achterlaten.

Werkgelegenheid jongeren

De groep die voor de komst van de fastfoodketen is, ziet het juist als een kans. Bijvoorbeeld doordat het werkgelegenheid creëert voor jongeren in de buurt. Omwonenden die voor zijn snappen ook dat er niet veel horecagelegenheden zijn die het zullen overleden aan een provinciale weg met een op- en afrit in de buurt. “De enige horeca die hier overleeft is een all-you-can-eat-vreetschuurt, een exclusieve tent met veel eigen vermogen of een fastfoodketen”, zegt een van de mensen die zich in de kwestie mengt. Zij snapt dat omwonenden sentimentele waarde hangen aan het huidige pand, maar ze is van mening dat verloedering erger is dan een uitbater die werk biedt.

Het bestemmingsplan lijkt een fastfoodrestaurant toe te staan, maar de gemeenteraad onderzoekt ook de mogelijke belemmeringen.

Door: Nationale Horecagids / Johanne Levinsky