Steeds meer horecazaken in Nederland, met name fastfoodketens in opmars

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Er komen steeds meer horecazaken bij. Ook in de regio Den Haag. Dit is gebleken uit een analyse van gegevens van horecadatabase Datlinq. Dit meldt het AD.

De analyse werd gedaan door ANP/LocalFocus. Uit de proefneming blijkt dat Leidschendam-Voorburg de koploper is in de regio Den Haag. Ten opzichte van januari 2020 nam het aantal horecazaken met maar liefst 25,4 procent toe. In Pijnacker-Noordorp is het met 19,7 procent gestegen en in Midden-Delfland met 16,1 procent.

Gemeente Amsterdam

Absoluut gezien is er sprake van de grootste stijging in de gemeente Amsterdam. Hier is er een toename van 381 cafés en restaurants ten opzichte van januari 2020. In Den Haag met 140 vestigingen en in Rotterdam met 121.

Groei

Voor het grootste deel is de groei te verklaren door de toename van het aantal laagdrempelige eetgelegenheden zoals fastfoodrestaurants. Horecazaken die zich focussen op het bezorgen van gerechten of het laten afhalen door klanten zijn ook in een rap tempo toegenomen.

Horecaformules als Kwalitaria, Subway, De Beren, KFC en Domino’s pizza verspreiden zich vooral  door het land. Voor ondernemers is het aantrekkelijk om zich hierbij aan te sluiten, omdat zij op deze manier kunnen profiteren van onder andere gunstige inkoopprijzen.

Coronasteunmaatregelen

De afgelopen twee jaar zijn de meeste horecazaken overeind gehouden door de verschillende steunmaatregelen van de Nederlandse overheid. Relatief weinig zaken hebben een faillissement doorgemaakt.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer