'Schoolmoestuin in strijd tegen fastfoodlunch'
"Helaas gebeurt dit tot nu toe veel te weinig. Slechts een op de vijf basisscholen beschikt over een schooltuin", stelt Dekker, die expert moestuinieren is bij IVN Natuureducatie. "Hier leren kinderen hoe een zaadje een slaatje wordt en zien ze hoe tomaten en komkommers groeien. Jonge kinderen worden hier echt enthousiast van. En niets is lekkerder dan het zelfgekweekte worteltje."
"Willen we dat onze kinderen opgroeien tot gezonde volwassenen, die ook bewust kiezen voor een goede maaltijd in plaats van een lunch met saucijzenbroodjes, friet of een pak roze koeken, dan moeten kinderen dit van jongs af aan meekrijgen. Als IVN Natuureducatie pleiten we er daarom voor dat iedere school zijn eigen moestuin krijgt en ook leren waarom het belangrijk is dat ze gezond eten."
Smaakbeleving
Natuurlijk heeft iedereen een smaakvoorkeur, aldus Dekker. Van nature is die voorkeur vrijwel altijd zoet, maar ook smaak kun je kweken, stelt ze. "Vergelijk het met koffie. Dat vindt bijna ook niemand direct lekker. Ook voor ouders is het een kwestie van volhouden. Vindt een kind bepaalde groente niet lekker? De aversie tegen de smaak wordt steeds minder naarmate het vaker wordt voorgeschoteld. Een kwestie van wennen."
Door: Nationale Horecagids