Schietpartij McDonald's in Zwolle heeft grote impact gemaakt op omstanders

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
Acht weken geleden vond de schietpartij in de McDonalds in Zwolle plaats. Hulpverleners zijn nog altijd bezig om ooggetuigen te helpen. De gebeurtenis heeft een grote impact gemaakt op omstanders. Dit meldt RTV Oost.

Samen met Slachtofferhulp organiseert de gemeente Zwolle een bijeenkomst voor het personeel en de restaurantbezoekers ten tijde van de schietpartij. De gemeente geeft aan dat veel van hen nog in het verwerkingsproces zitten en dat het goed kan zijn om samen in gesprek te gaan.

Tijdens de schietpartij waren er veel kinderen in de McDonald's. Volgens Slachtofferhulp komt zoiets niet vaak voor bij schietpartijen. Woordvoerder Roy Heerkens van Slachtofferhulp Nederland spreekt van een unieke gebeurtenis.

Kinderen helpen verwerken

Om ervoor te zorgen dat kinderen de ervaring een plekje kunnen geven, focust de organisatie zich met name op de omgeving van de kinderen. Niet alleen de ouders maar ook bijvoorbeeld docenten krijgen tips over hoe zij met kinderen met een traumatische ervaring kunnen omgaan.

Heerkens geeft aan dat er een aantal basistips zijn die ouders en verzorgers van de kinderen kunnen toepassen. Zo is het belangrijk dat er structuur gehouden moet worden. Kinderen verwerken een traumatische gebeurtenis door te spelen. Daarom is het belangrijk dat zij naar school en sport blijven gaan. Heerkens vertelt hoe de dochter van een vrouw vlak na de schietpartij een tekening van het incident had gemaakt en deze direct had verscheurd. Heerkens meent dat dit een goede stap in de richting is, omdat het in principe betekent dat het kind de gebeurtenis aan het verwerken is.

Psychische hulp

In totaal heeft Slachtofferhulp aan circa 85 personen of gezinnen hulp aangeboden. In de meeste gevallen namen de klachten na zes weken af. Het zou wel zo kunnen zijn dat de klachten later weer even terugkomen.

Momenteel biedt de organisatie nog aan zo’n achttien mensen hulp, waarbij gezinnen als één cliënt worden gerekend. Deze mensen hebben aanhoudende klachten. Heerkens geeft aan dat er in die gevallen aanleidingen zijn om hen door te verwijzen voor aanvullende psychische hulp.

Inloopbijeenkomst

Vanavond vanaf 19:00 uur is de inloopbijeenkomst in hotel Lumen in Zwolle. De gemeente geeft aan dat iedereen die behoefte heeft om over de gebeurtenis te praten welkom is.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer