Fastfood wordt beperkt, want Nederlanders worden steeds zwaarder

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min
Een op de zeven kinderen is te zwaar en in lagere sociale klassen zelfs een op de drie. Daarom wil staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid het aanbod en de reclame van fastfood aan banden leggen. Dit meldt NPO Radio1.


Vorige week werd nog bekendgemaakt dat het aantal volwassenen dat overgewicht heeft niet is gedaald sinds het Preventieakkoord 2018 is ingevoerd. Het doel van dat akkoord was om mensen te motiveren om een gezondere leefstijl te hanteren.

In het huidige coalitieakkoord wil het kabinet uiteindelijk de btw op groente en fruit op 0 zetten. Het is een technisch gecompliceerde opdracht voor ambtenaren van de Belastingdienst om deze wijzigingen op korte termijn te kunnen realiseren. 

Verantwoorde keuze

Kinderen zouden volgens Van Ooijen met name onbewust kiezen voor fastfood. Hij is van mening dat jongeren een verantwoorde keuze op dat gebied kunnen maken als er iets wordt gedaan aan de beschikbaarheid van fastfood. Een patatje blijven eten kan volgens Van Ooijen natuurlijk, maar hij wil dat er niet op elke straathoek reclame hiervoor wordt gemaakt. Ook wil de staatssecretaris dat er wettelijke mogelijkheden komen voor scholen om snoep en snacks te beperken.

Door: Nationale Horecagids