Wereldhavendagen wil bezoekers laten dromen

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
ROTTERDAM (ANP) - Een bevrijdingsactie op het water meebeleven of een drone met je hersenen besturen. Het kan de komende drie dagen tijdens de Wereldhavendagen Rotterdam. Deze spelen zich vrijdag tot en met zondag af in het centrum van de stad, tussen de Wilhelminapier en de Parkkade. Daar zijn tientallen schepen afgemeerd.

Het evenement vindt voor de 38ste keer plaats en moet de stad als wereldhaven laten zien. Dit jaar is het thema De Droomhaven. De deelnemers aan het nautische evenement geven daar op allerlei manieren invulling aan. Het gaat om droomschepen, droombanen, dromen als ondernemer, maar ook om toekomstdromen of gewoonweg mijmeren langs de waterkant.

Actie vindt vooral plaats bij de schepen van de Nederlandse marine, maar ook op de HMS Portland, het Britse fregat van 133 meter lang. De Nederlandse mariniers laten zien waartoe zij in staat zijn tijdens gijzelingen op zee. Op spectaculaire wijze, zo beloven de mariniers, laten ze het publiek zien hoe opvarenden tijdens een gijzeling kunnen worden bevrijd.

Johan de Witt
De marine ligt in de haven met onder meer het transportschip Johan de Witt. Kraanbedrijf Van Oord pakt uit met ’s werelds krachtigste drijvende kraan van 102 meter hoog en het loodswezen komt met loodsvaartuig Pollux. De binnenvaart showt het meest moderne vaartuig, de ms. Nadorias, het eerste elektrisch aangedreven containerbinnenvaartschip.

Tijdens de Wereldhavendagen vinden honderden (nautische) demonstraties plaats, optredens en excursies. Naast het bekijken van schepen, kunnen deelnemers zaterdag ook meedoen aan de wereldrecordpoging dansend energie opwekken op de zogeheten sustainable dance floor. Ook wordt tijdens de havendagen duidelijk gemaakt wat de rol van gif in de natuur is.

De organisatie verwacht drie dagen lang duizenden extra mensen in de stad.