Lowlands officieel losgebarsten

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
BIDDINGHUIZEN - Met de eerste zwoele klanken van zanger Curtis Harding is het muziekprogramma van de 23e editie van Lowlands vrijdagmiddag officieel losgebarsten. In de Charlie-tent verklaarde de soulman uit Alabama het driedaagse popfestival in Biddinghuizen voor geopend. In totaal staan meer dan 250 acts te trappelen om van vrijdag tot en met zondagnacht verspreid over twaalf podia een ouderwets Lowlandsfeestje te bouwen.

De echte diehards hebben er inmiddels al een hele nacht in de polder opzitten. Voor het eerst in de geschiedenis van het festival gingen niet alleen de campings, maar ook het festivalterrein al op donderdagmiddag open. In verschillende tenten op het enorme feestveld kon tussen 17:00 en 03:00 uur al naar hartenlust worden gedronken en gedanst. Zo gingen in de India ruim vijfduizend Lowlanders uit hun dak bij de silent disco en konden de voetjes van de vloer in de X-Ray. Alleen de Bravo en het nieuwe Oh Mega! hielden hun deuren nog even gesloten voor publiek.

Grote tegenvaller voor het bekende festival was de lastminute afzegging van singer-songwriter Patrick Watson. Hij moest begin deze week zijn optreden vrijdagavond in Biddinghuizen afzeggen, omdat hij rust moet houden van de dokter. In plaats daarvan krijgt Hudson Mohawke langer de tijd op het podium in de India.

Niet uitverkocht

Op de eerste festivaldag in de Flevopolder staan verder onder anderen Years & Years, Chef’Special, Tove Lo, James Bay, Imelda May, Rudimental, Kodaline, Limp Bizkit, Mark Ronson, All Time Low, Paolo Nutini en Underworld op het programma. Singer-songwriter Ben Howard sluit in de Alpha de Lowlands-vrijdag af. Maar niemand hoeft daarna al naar bed. Tot 05:00 uur kunnen de tienduizenden Lowlanders zich nog vermaken bij een keur aan dj’s, cabaretiers en filmvertoningen.

Voor het eerst in tien jaar raakte Lowlands deze keer niet vooraf uitverkocht. Een maand voor aanvang van het festival maakte de organisatie bekend dat 72 procent van de tickets was verkocht, wat neerkomt op ongeveer 40.000 van de in totaal 55.000 beschikbare toegangskaarten. Na jaren van razendsnelle verkoop, tot binnen een uur na de start van de voorverkoop, ging vorig jaar voor het eerst in lange tijd het bordje ‘uitverkocht’ pas half mei op de deur. Donderdagochtend meldde de organisatie dat er dit jaar voor het eerst nog kaarten over zijn voor verkoop aan de poort. Donderdag, vrijdag en zaterdag kunnen bij de dagkassa op het terrein nog tickets worden aangeschaft.