Grachtenfestival brengt bezoekers onder de grond

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min
(Novum) - Bezoekers van het Amsterdamse Grachtenfestival kunnen op tal van nieuwe locaties concerten bijwonen. Zo worden concerten gegeven in een brughuisje, een schuilkerk, een van de metrostations van de Noord/Zuidlijn, nog altijd volop in aanbouw, en een ondergrondse fietstunnel. De zeventiende editie van het Grachtenfestival wordt vrijdagavond afgetrapt met jong talent in een openluchtconcert op het ponton bij Theater Bellevue.

Het thema dit jaar is 'Ondersteboven'. In totaal worden tot en met 24 augustus tweehonderdvijftig concerten gegeven op ruim negentig locaties door de stad. Tijdens het Grachtenfestival zijn onder meer concerten te zien in vier voormalige schuilkelders, maar ook onder Amsterdam Centraal en in het Concertgemaal in Amsterdam-Noord.

In het metrostation Vijzelgracht, dat nu nog in aanbouw is, treedt op 19 augustus de winnaar op van het Grachtenfestival Conservatorium Concours. Accordeonist Vincent van Amsterdam won in mei de vakjuryprijs. Tijdens het festival wordt extra aandacht besteed aan jazz.

Een van de hoogtepunten van het festival is het Prinsengrachtconcert. Dat wordt traditiegetrouw op de laatste zaterdag van het festival gehouden en live uitgezonden op televisie. Violiste Lisa Batiashvili treedt op als soliste, die onder andere wordt begeleid door haar echtgenoot, hoboïst François Leleux.