Typhoon en Spinvis tekenen voor de eerste editie van het Noorderliefde Festival Leiden

Door Redactie Nationale Horecagids
7 min
Op 31 augustus vindt de eerste editie van het Noorderliefde Festival plaats op het braakliggende terrein aan de Surinamestraat in Leiden Noord.Het festival, dat voortkomt uit een samenwerking tussen het SummerJazz Festival, het Cultuurfonds Leiden en bouwbedrijf Heijmans, strijkt neer op de locatie waar Het Plein van Leiden vorm krijgt. Een plek waar iedereen welkom is. Dat is Noorderliefde.

"Noorderliefde is voor ons een unieke kans om fantastische artiesten als Typhoon en Spinvis midden in een woonwijk neer te zetten", "Om het écht naar de mensen te brengen" zegt Jeroen Sprangers, bestuursvoorzitter van SummerJazz. "Noorderliefde is voor ons meer dan enkel een mooie naam", "We willen echt een nieuw begrip introduceren in Leiden", "Voor ons symboliseert Noorderliefde een plek waar iedereen samenkomt en mooie ervaringen met elkaar kan delen" aldus Sprangers. Hij benadrukt een bijzonder aspect van het festival: "Het is een gratis evenement", "Noorderliefde is toegankelijk voor iedereen en dat willen we graag zo houden". Heijmans en het Cultuurfonds Leiden maken dit nu mogelijk. Alle betrokken partijen hopen dat lokale initiatiefnemers in de toekomst het evenement zullen omarmen en het zal uitgroeien tot een vaste waarde in Leiden Noord.

Spinvis opent het festival op 31 augustus gevolgd door Typhoon, die met zijn voltallige band nummers van zijn alom geprezen nieuwe album Lobi Da Basi ten gehore zal brengen. Naast de grotere artiesten biedt Noorderliefde ook een podium voor talentvolle muzikanten uit Leiden en omgeving.

Cultuurmakelaar Michaël Roumen van het Cultuurfonds Leiden spreekt vol lof over de nieuwe culturele activiteiten die plaatsvinden in Leiden Noord. "Noorderliefde is hét voorbeeld hoe cultuur niet alleen mensen verbindt, maar ook een toegevoegde waarde is voor het bedrijfsleven", "Heijmans begrijpt als geen ander dat cultuur een niet te missen onderdeel uitmaakt van een bijzondere leefomgeving".

Liefde op het stationsplein
Ter promotie van het evenement voegt Noorderliefde letterlijk een flinke dosis liefde toe aan het Leidse straatbeeld. Het beeldmerk van het festival is in fysieke vorm te bewonderen vanaf medio tot eind augustus op het stationsplein voor Leiden Centraal. De creatie is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Beelden in Leiden. Kunstenaar Paul Bouter tekent voor de uitvoer.

Praktische informatie
Noorderliefde vindt plaats op zondag 31 augustus, van 14:00 tot 18:00 op het bouwterrein aan de Surinamestraat in Leiden Noord. Het festival is gratis en voor iedereen toegankelijk. Zorg dat je op tijd bent om verzekerd te zijn van een goede plek. Meer informatie is te vinden op www.noorderliefde.nl.

Over Het Plein van Leiden
Het Plein van Leiden maakt onderdeel uit van de herontwikkeling van grote delen van Leiden Noord. De winkelfunctie van het Kooiplein wordt uitgebreid door een toevoeging van twee grote supermarkten en meerdere winkels. De Surinamestraat wordt deels afgesloten en ingericht als winkelgebied met een gracht. Een mix van betaalbare woningen, goede parkeervoorzieningen en een totaal nieuw ingericht winkelgebied maken dit het bruisend hart van het nieuwe Leiden Noord.

© Nationale Horecagids