Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Door Nationale Horecagids
4 min
Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

In 2021, ten tijde van de coronapandemie, opende het restaurant van het Italiaanse koppel Pasquale Carfora (chef-kok) en Elisa Leune. Sinds de opening gooit het hoge ogen met een verfijnde keuken op de locatie waar eerst restaurant De Leest*** een internationaal culinair publiek trok.

Hoe lekker ook: geen pizza margherita, vitello tonato of pasta carbonara bij Aroma. De jury meldt tijdens de uitreiking in het Amsterdamse Hilton-hotel dat het hier gaat om ‘verfijnde gerechten met hoogwaardige producten die vaak rechtstreeks uit Italië komen'. Carfora wordt geroemd om zijn eigentijdse presentatie en vooral zijn creativiteit die vaak gestoeld is op culinaire herinneringen aan zijn jeugd in Lazio en met name de streek Agro Pontino. “De chef van Aroma verzint nieuwe gerechten met mooie seizoensmaken en heeft veel respect voor de pure Italiaanse producten die vaak al voor zich spreken. Hij beheerst de kunst om prachtige combinaties te maken waar je even stil van wordt, zo is mijn ervaring”, vertelt fulltime Italië-promotor en jurylid Roberto Payer. Hij voegt daaraan toe dat Aroma echt een Italiaans ‘ristorante’ is en geen ‘trattoria’ of ‘osteria’. “Dit is gastronomie op hoog niveau.”

Eerste ‘Italiaan’ bij JRE

Nog een actueel nieuwtje: Aroma is net toegelaten als aspirant-lid van de ambitieuze internationale associatie Jeunes Restaurateurs (JRE) en daarmee zijn zij het eerste Italiaanse restaurant in Nederland dat tot JRE toetreedt. Pasquale: “Ik ben heel blij met de erkenning en weet zeker dat ik me heel erg thuis ga voelen tussen die ‘jonge honden’. Het JRE-lidmaatschap benadrukt onze toewijding aan culinaire innovatie en ik hoop vooral op kennisuitwisseling met inspirerende chefs uit heel Europa.”