Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Door Nationale Horecagids
6 min
Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

In een drie uur durende Cookoff lieten de chef zien wat zij in hun mars hebben. Het ontbrak in geen enkel opzicht aan creativiteit en vakmanschap. De kandidaten werkten met een Mystery Box. daarnaast konden de kandidaten ook gebruik maken van de door sponsoren en partners beschikbaar gestelde ingrediënten. De kandidaten moesten een amuse en een hoofdgerecht presenteren aan de vakjury. Uiteindelijk hebben deze zes chefs zich geplaatst:

  • Louis Craninckx, Odille
  • Jos van der Noll, Le Nord
  • Djailany van de Laarschot, Nastrium
  • Mark Captein, Orangerie de Pol
  • Mitchell Tromp, Cuisine d’Amis
  • Marco van der Wijngaard, ’t Amsterdammetje*

De Kookfabriek in Rotterdam was een speciale sponsor van de Cookoff. Zij stelden de ruimte gratis ter beschikking. Alle sponsoren en partners waren uitgenodigd en een groot deel maakt deze voorronde van de Olympische Spelen onder chefs mee.

Hoogste culinaire niveau

De vakjury was onder de indruk van de gepresenteerde gerechten. Deelnemen aan de wereldfinale van Bocuse d’Or betekent deelnemen op het hoogste internationale culinaire niveau. Voorzitter van Bocuse d’Or en SVH Meesterkok François Geurds: “Vandaag hebben we gezien dat er veel culinaire ambitie in de Nederlandse keukens is. Het grote aantal aanmeldingen laat zien dat de wedstrijd Bocuse d’Or als nooit tevoren leeft in de Nederlandse gastronomie. We hebben mooie presentaties gezien, en dat is knap, gezien onder druk koken en onder druk een goed geheel neerzetten een hele uitdaging is. Dat hoort bij deze wedstrijd.”

Zes in plaats van vijf

Het bleek een moeilijke keuze te zijn geweest voor de jury. De kwaliteit was dan ook erg hoog. Daarom heeft de jury besloten om niet vijf, maar zes kandidaten te plaatsen voor de Nederlandse finale. De zesde keuken is direct met de beursorganisatie overlegd. De voorbereidingen voor de wedstrijd vragen naast kennis, ervaring en creativiteit, veel energie, enthousiasme en lef. De uitslagen lagen ver uit elkaar. Waar de een heel goed presteerde op de smaak en bereiding werden er juist weer punten verspeeld op de presentatie. De top zes wist als beste de onderdelen te combineren tot wedstrijdwaardige gerechten.

Op de foto van links naar rechts: Marcel de Leeuw (jury), Louis Craninckx (Odille), Francois Geurds (jury), Djailany van de Laarschot (Nastrium), Alain Alders (jury), Jos van der Noll (Le Nord), Marco Poldervaart (jury), Mark Captein (Orangerie de Pol), Marco van der Wijngaard (’t Amsterdammertje*) en Mitchell Tromp (Cuisine d’Amis).