Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Door Nationale Horecagids
7 min
Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

De Meesterproef duurt twee dagen. Zo is er voldoende tijd om alle aspecten van het runnen van een onderneming op meesterlijk niveau te kunnen beoordelen. De proef werd afgenomen door drievoudig SVH Meester Paul van Oers (Hotel Hooihuis in Roosendaal), Ricardo Eshuis (directeur SVH) en Hanneke Westland (secretaris SVH Meestertitels).

Mystery visits

De commissie kijkt terug op een mooi en intensief traject dat bestaat uit gesprekken met de Commissie Meesterproef, het overleggen van en inzicht geven in de cijfers, de visie van Twan op ondernemerschap, goed werkgeverschap en gastvrijheidsconcepten en het opvragen van verschillende referenties. Onderdeel van het traject zijn ook de mystery visits door studenten van de Hotel Management School Maastricht. Tijdens deze bezoeken is de dagelijkse bedrijfsvoering in kaart gebracht en beoordeeld. Uit alle onderdelen van het voortraject kwam steeds naar voren wat een meesterlijke ondernemer Twan is. Dit werd tijdens de Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer nog eens bevestigd.

Ricardo Eshuis: “De Meesterhorecaondernemer is een ondernemer die je in horecabedrijven hoopt te vinden. Deze titel gaat werkelijk dwars door de hele branche en draagt bij aan het gezamenlijke doel dat we hebben in de horeca: het stimuleren van goed werkgeverschap en goed ondernemerschap. Deze titel laat zien dat succesvol ondernemerschap vraagt om van operationeel denken en werken in een zaak toe te groeien naar het neerzetten van een strategie. Dat geldt in het hier en nu maar zeker ook voor het vormen van een strategie naar de nabije toekomst waarin vele veranderingen tegelijk op onze sector en de ondernemers afkomen.”

“Voor deze proef was ik oprecht zenuwachtig”, vertelt Twan Hakvoort. “Het is lang, veel en allerlei pijnpunten worden blootgelegd. Deze dagen heb ik letterlijk gelachen en gehuild. Maar ik ben onwijs trots dat ik er uiteindelijk doorheen ben gekomen en helemaal trots op het feit dat de commissie oog heeft voor mijn leiderschapsstijl en het morele kompas dat daaronder ligt. Maar bovenal trots dat we dit als team hebben gedaan.”

SVH Meestertitels

De titel SVH Meesterhorecaondernemer is een manier om kwaliteit zichtbaar te maken en om kwaliteit leveren te stimuleren. De meester heeft een voorbeeldfunctie naar medewerkers en andere ondernemers en biedt een wenkend perspectief voor jongeren. Ontwikkelen van anderen is belangrijk; als een ondernemer wil groeien dan zijn er meerdere medewerkers in het bedrijf nodig die zich verantwoordelijk voelen. Willen groeien is een voorwaarde voor excellentie. Een excellente ondernemer heeft ook een verantwoordelijkheid naar de (mogelijke) jonge instroom, dat is goed voor de toekomst en voor de maatschappij.