Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Door Nationale Horecagids
7 min
Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

Bestuurslid van de organiserende stichting, Hein van Lieshout, is teleurgesteld dat het evenement stopt. Hij zegt tegen Omroep Brabant dat de stichting ‘jarenlang het gezeur heeft genegeerd’. Zij wilden het evenement voortzetten voor Geldrop-Mierlo. Volgens hem is de irritatiegrens bij de stichting bereikt: “Het is gewoon geen werken met een deel van de centrumwinkeliers en horecaondernemers.”

Van Lieshout vindt dat het nergens om gaat. Zo zijn er volgens hem ondernemers die moeilijk doen om de jaarlijkse bijdrage van 65 euro. Die beweren dat zij niet meer dan de helft kwijt kunnen of helemaal niet willen betalen. Sommige cafés willen niet betalen, ‘want onze terrassen zitten toch wel vol’.

Verzoek van winkeliers en horecaondernemers

De Stichting Mei’se Mert is in het leven geroepen op verzoek van winkeleigenaren en horeca-uitbaters in het centrum van Geldrop. Die vonden dat er te weinig gebeurde in het centrum en zochten naar een evenement dat mensen naar het centrum zou trekken. Zo groeide de Mei’se Mert uit van een klein dorpsfeestje naar een grote braderie met honderden standhouders, livemuziek en recreatie.

Standhouders hebben nooit een probleem opgeleverd volgens Van Lieshout. Wel is hij de discussie met de winkeliers en horeca ‘spuugzat’. Hij noemt het schooien en heeft daar geen zin meer in. “We hebben nooit een cent subsidie gevraagd of gekregen, maar wel elk jaar een prachtig evenement georganiseerd.”

57 euro per jaar

Om de kosten van het evenement te dekken betalen ondernemers al vanaf de beginselen een eigen bijdrage van, toentertijd, 125 gulden (nu 57 euro). Die bijdrage is door de jaren heen praktisch hetzelfde gebleven. Daarom vindt Van Lieshout het ‘ongelooflijk’ dat de ondernemers daar nu nog een probleem van maken. Ook gaat alle meerwinst van het evenement naar goede doelen.

Met plezier en liefde

Deze week is er naar aanleiding van de aankondiging een gesprek tussen centrummanager René Veldhuizen en de organisatie van de Mei’se Mert. Richard Pors van Grand Café Heerenhuys hoopt dat dan de ‘ergste kou uit de lucht kan worden gehaald’. Voor hem is het geen probleem om de bijdrage van 65 euro te betalen en zegt dat hij dat met plezier en liefde doet. Ook hij vraagt zich af waarom de ondernemers hier zo moeilijk over doen. “Want het is gewoon een prachtig evenement.”

Daar is Veldhuizen het mee eens. Volgens hem steken de organisatoren veel tijd en moeite in het evenement. Het is dan niet plezierig als niet iedereen dezelfde kant op kijkt. Daarom ziet de centrummanager wel mogelijkheden voor een doorstart van het evenement.