Katwijk kijkt naar pilot wijziging openingstijden harde horeca

Door Nationale Horecagids
4 min
Het centrum van Katwijk aan Zee is niet alleen een woongebied, maar ook een uitgaansgelegenheid voor de jongeren uit de buurt. Daarom is het van belang dat zowel de bewoners als bezoekers het hier naar hun zin hebben. De gemeente gaat daarom een pilot starten om te toetsen hoe de openingstijden van de horeca op invloed zijn van de overlast. Dat meldt RTV Katwijk.

Al in 1999 opperde GemeenteBelangen het hanteren van een uiterlijk tijdstip dat bezoekers van de uitgaansgelegenheden binnen zijn. Dit zijn de zogenoemde ‘glijdende openingstijden’. Met deze maatregel moet iedereen voor een bepaald moment binnen in de horeca zijn, maar zijn er geen eindtijden. Daardoor zou men door de nacht heen beetje bij beetje de horeca verlaten. Het is een manier om de spreiding van vertrekkers te vergroten en dus de overlast verminderen. Dit is ook opgenomen in het horecaconvenant. Momenteel geldt dat bezoekers niet later dan één uur in de uitgaansgelegenheid mogen zijn.

Volgens RTV Katwijk is er één horecazaak die niet mee wil doen aan het convenant. Daarnaast sluit de ‘gewone’ horeca om twee uur. Dit zorgt voor grote groepen mensen die tegelijkertijd op straat komen te staan én niets te doen hebben. Dat terwijl de glijdende openingstijden juist waren bedoeld om niet iedereen in een keer op straat te hebben staan.

Twee uur

Het college stelt nu een pilot voor om de tijd dat iedereen binnen moet zijn tijdelijk te verruimen naar twee uur. Zo wil het college zien of het huidige overlastprobleem wordt opgelost. Volgens GemeenteBelangen is het een goed initiatief, maar is er niet goed nagedacht over de toetsing van de uitkomst. Er bijvoorbeeld geen nulmeting van de huidige situatie gedaan. Zo wordt het niet duidelijk of de pilot zorgt voor een vermindering van de overlast. Ook moet het niet zo zijn dat de pilot de bewoners alleen maar een uurtje later wakker houdt.

GemeenteBelangen vraagt daarom aan het college of zij voor 1 september duidelijk willen maken hoe de pilot geëvalueerd gaat worden. Zodoende kan er volgens de organisatie gekeken worden of de glijdende openingstijden op een uur moeten blijven staan of dat deze opgeschoven wordt naar twee uur.